Geen schadevergoeding voor uitblijven alimentatie

DEN HAAG (ANP) - De president van de rechtbank in Den Haag, mr. A. van Delden, heeft gisteren in kort geding de eis afgewezen volgens welke het Landelijk bureau inning onderhoudsbijdragen (LBIO) schadevergoeding moet betalen wegens te geringe inzet om alimentatie te innen.

Het LBIO moet vanaf maart 1994 alimentatie innen voor kinderen van gescheiden ouders. Het nam die taak over van de raden voor kinderbescherming. De organisatie heeft vooral in de periode tot oktober veel aanloopproblemen gekend.

Toen in de loop van dit jaar de kritiek op het LBIO bleef toenemen, besloot raadsman mr. M. Verkijk namens een cliënt, de Haarlemse H. van Opzeeland, een proefproces te voeren. Verkijk heeft een twintigtal cliënten die ontevreden zijn over de activiteiten van het LBIO. Daarom werd het kort geding als een proefproces beschouwd. Mevrouw Van Opzeeland krijgt al 20 maanden geen alimentatie van haar voormalige echtgenoot.

De rechtbankpresident stelde dat het LBIO inmiddels tot actie is overgegaan en dat het geenszins uitgesloten is dat de alimentatieplichtige tot betaling van de achterstand zal overgaan. Daarom wees hij de schadevergoeding af. Wel stelde hij dat het LBIO te verwijten valt dat het tot het kort geding moest komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden