Geen satellieten betalen uit landbouwpot

De Europese poging om Amerika naar de kroon te steken met een eigen navigatiesysteem in de ruimte loopt vast in het slijk der aarde: geld.

Nederland verzet zich samen met Groot-Brittannië tegen een staaltje creatief boekhouden van de Europese Commissie. Eurocommissaris Jacques Barrot (transport) wil overtollige landbouwsubsidies gebruiken voor de bouw van dertig satellieten in de ruimte. Normaal gaat overtollig EU-geld terug naar de lidstaten en Nederland wil dat zo houden. Als er extra geld nodig is, dan moet dat ten koste gaan van EU-geld voor technologie. Dat dwingt de EU een keuze te maken. „We moeten de tering naar de nering zetten”, zei minister Camiel Eurlings (verkeer) gisteren herhaaldelijk na een vergadering met zijn EU-collega’s.

Het Europese ruimteproject Galileo liep begin dit jaar averij op toen een groep bedrijven die het zou financieren en bouwen, almaar ruzie bleef maken. Het vooruitzicht van miljardenwinsten, die de Europese Commissie had voorgespiegeld, was voor de particuliere bouwers niet overtuigend genoeg om aan het werk te gaan.

Daarop besloten de EU-landen dat de Europese Commissie het Galileo-project zelf van de grond zou moeten tillen. Nu die commissie daarvoor de begroting presenteert aan de EU-landen dreigt de zaak alweer uit elkaar te spatten. De ministers van financiën praten er volgende week verder over. Mogelijk kunnen de regeringsleiders pas op hun EU-top in december de knoop doorhakken.

De EU-landen blijven er wel van overtuigd dat Galileo de concurrentie aan zal kunnen met het Amerikaanse gps. Dat systeem biedt nu nog het enige satellietsignaal dat wereldwijd wordt gebruikt voor navigatie te land, ter zee en in de lucht. Het Amerikaanse gps is gratis (defensie betaalt het), de Europese concurrent zou geld gaan vragen voor de meest geavanceerde toepassingen.

Er is meer concurrentie op komst: China werkt aan een eigen satellietsysteem. Rusland wil het zijne dat nauwelijks wordt gebruikt, opknappen. Dat stijft de EU in de opvatting dat Europa Galileo nodig heeft om technologisch aan de top de blijven in de wereld.

Ook nu de EU zelf de dertig satellieten in de ruimte wil brengen, vindt minister Eurlings dat concurrerende bedrijven kansen moeten krijgen. Er mag geen gedwongen winkelnering komen, vindt Eurlings.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden