Geen Russische sporters naar Rio

Wat te doen met de Russische sporters? Nu het Wereldagentschap een vernietigend rapport heeft uitgevaardigd over betrokkenheid van de Russische overheid bij het stimuleren en maskeren van dopinggebruik in een serie verschillende sporten, ligt die vraag op tafel. Met de Olympische Spelen voor de deur waar sporters vier jaar lang naartoe hebben gewerkt, kan een besluit niet meer worden uitgesteld.

Sterker: voor de atletiek is die beslissing al gevallen. De internationale atletiekbond IAAF besloot in november al om Russische atleten te schorsen en bepaalde later om die schorsing ook voor de Spelen te laten gelden. Gisteren oordeelde de beroepscommissie in de sportwereld, de CAS, dat de IAAF dat mocht doen. Bij onder meer het polsstokhoogspringen, hordelopen en kogelslingeren zullen kansrijke Russen dus ontbreken. Tenzij een atleet aan kan tonen dat hij of zij geregeld buiten Rusland is gecontroleerd en bereid is onder de neutrale vlag uit te komen. Onder hen is de 800-meterloopster Joelia Stepanova, die het dopingschandaal onthulde.

Moskou noemde de CAS-uitspraak een politiek besluit. Maar zo'n collectieve straf komt in de sport vaker voor. Zo zijn Bulgaarse gewichtheffers door de internationale bond uitgesloten van de Olympische Spelen, evenals kanoërs uit Roemenië en Wit-Rusland. Eerder zijn in het wielrennen hele teams uit de wedstrijd genomen als leden ervan waren betrapt op dopinggebruik. Omgekeerd besloten landen soms om politieke redenen geen sporters af te vaardigen naar de Spelen, ook al waren die sporters het daar zelf soms niet mee eens.

Ongemakkelijk is dat wel. Net als in de rechtspraak wil je in principe voor ieder individu de eventuele schuld vaststellen. Veel Olympische onderdelen zijn bovendien bij uitstek individuele sporten, waarin mensen excelleren door jarenlange training en discipline. Zoals juriste Marjan Olfers twee weken geleden terecht opmerkte in Trouw: in de dopingdiscussie blijkt keer op keer dat de positie van sporters zelf kwetsbaar is.

Maar zeker bij wedstrijden waarbij sporters namens een land optreden, is het onmogelijk over te gaan tot individuele beoordeling als de overheid van hun land zelf aan dopinggebruik meewerkt. Het Olympisch Comité, dat dit weekeinde bijeenkomt om te besluiten of Russen ook in andere sporten dan de atletiek moeten worden uitgesloten van de Spelen, zal dan ook moeten overgaan tot bredere uitsluiting van Russische sporters. Als boodschap dat doping bestraft zal worden, en als boodschap dat ook sporters zelf er belang bij hebben dat het controlesysteem niet corrupt is. Want ook sporters uit andere landen hebben rechten en moeten erop kunnen vertrouwen dat ze aan een eerlijke wedstrijd beginnen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden