Manipulatie

Geen Rus gelooft het hack-rapport

De Russische president Vladimir Poetin bezoekt in Novgorod een dienst ter ere van het orthodoxe kerstfeest. Beeld AP
De Russische president Vladimir Poetin bezoekt in Novgorod een dienst ter ere van het orthodoxe kerstfeest.Beeld AP

Dat Poetin persoonlijk opdracht heeft gegeven om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, is nergens op gebaseerd, vinden zelfs critici van het Kremlin.

Verrassend is de reactie van de Russische regering op het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten niet. Wel is het opmerkelijk dat deze opvatting breed gedragen wordt in Rusland, zelfs de grootste critici van het Kremlin doen de beschuldigingen van de inlichtingendiensten af als amateuristisch.

"We weten nog steeds niet welke data deze aantijgingen onderbouwen", aldus regeringswoordvoerder Dmitri Peskov gisteren. Hij sprak over een heksenjacht. Een woord dat de gekozen Amerikaanse president Donald Trump een week eerder al bezigde in een interview met The New York Times, toen hij sprak over hetzelfde onderwerp.

Persoonlijke opdracht

De Amerikaanse inlichtingendiensten - CIA, FBI en NSA - presenteerden vrijdag, een dag voordat de Russen het orthodoxe kerstfeest vierden, een rapport waarin zou zijn aangetoond dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk opdracht gaf om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maar het ontbreekt aan concrete bewijzen, zeggen zowel Russische politici als experts. Het grootste probleem, zeggen de critici, is dat een groot deel van het rapport geen nieuwe informatie bevat. Het zet bijvoorbeeld uiteen hoe de Russische trollen valse informatie in omloop brengen en hoe het Russische televisiestation RT invloed probeert uit te oefenen, maar daarmee is niet aangetoond dat Poetin achter de hacks zit.

"Het openbare rapport is een belediging voor iedereen die Rusland van binnen en van buiten volgt", zei de kritische journalist Aleksej Kovalev tegen The Guardian. Hij heeft een website die Russische propaganda probeert te ontmaskeren, waaronder de berichtgeving van RT. Hij doelt op het feit dat de gebruikte informatie voor iedereen openbaar is.

De Amerikaanse inlichtingendiensten spreken de kritiek tegen. Volgens de diensten is de openbare versie van het rapport weliswaar identiek aan de geheime. Met één belangrijk verschil: niet alle informatie die de beschuldigingen staaft, kon gedeeld worden vanwege de gevoeligheid en het staatsbelang.

Het overtuigt niet in Rusland. Ook niet daarbuiten. Mark Galeotti, een expert in Russische inlichtingendiensten en verbonden aan het instituut voor Internationale Betrekkingen in Praag, zet grote vraagtekens bij de beschuldiging dat het Kremlin daadwerkelijk opdracht heeft gegeven de Amerikaanse campagne te beïnvloeden.

Niet op de hoogte

"Het is een fout om te denken dat Poetin vanaf dag één Trump aan de macht wilde helpen", zegt Galeotti in The New York Times. "Het lijkt waarschijnlijker dat Poetin in eerste instantie niet op de hoogte was van de inbraak in het computersysteem van de Democraten en pas later werd bijgepraat."

Die opvatting wordt breder gedragen. Het is volgens Rusland-experts een misvatting te denken dat Poetin iedere stap van de veiligheidsdiensten of het trollenleger (mensen die nepnieuws verspreiden) persoonlijk bestudeert. Die indruk wordt wel gewekt in het rapport, menen de critici.

Zo schrijven de veiligheidsdiensten over de vermeende banden tussen Jevgeni Prigozjin, waarschijnlijk het hoofd van het Russische trollenleger, en Poetin. "Dit werk zorgt er absoluut voor dat hij gezien wordt in het Kremlin, maar het is onzin dat Poetin hem persoonlijk bevelen oplegt", aldus Kevin Rothrock in een opiniestuk in The Moscow Times.

De kritiek komt de Russische regering voorlopig goed uit. Woordvoerder Peskov zei dat er in het verleden vaker heksenjachten zijn geweest, maar dat die weer overwaaien zodra een 'meer nuchtere leider' het stokje overneemt. Hij zei een ontmoeting te plannen tussen Washington en Moskou zodra de nieuwe president is geïnaugureerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden