Geen rundveedefilé op show in Opmeer

Op de landbouwshow in Opmeer ronken de motors, draven de paarden voor hun tweespannen en zijn grote landbouwmachines te bewonderen. Maar door het vervoersverbod zijn er dit jaar geen koeien, geiten en schapen te zien.

Fenneke Sysling

Het publiek, vooral gezinnen met een agrarische achtergrond, mist die dieren niet. De meesten komen voor de gezelligheid, de kraampjes – van hoefsmid tot vastgoed – en voor de paardenshows. „Ik kom hier voor de mooie paarden en de mooie vrouwen”, zegt Aart Vedder, „en dat doe ik al veertig jaar.”

Wie wel in de koeien, geiten of schapen zit, komt nu voor een praatje met collega’s. Jaap Boom was altijd ringmeester bij het rundveedefilé en Klaas Sluis is veehouder. Ze voelen zich een beetje ontheemd. „Vorig jaar met de koeien, nu alleen met een biertje”, zeggen ze.

Nico Vriend, organisator, en traditiegetrouw in zwart pak en hoed, ziet voor de teleurgestelde veehouders ook de voordelen: Waar de veehouders normaliter op de landbouwshow de hele dag staan te werken, kunnen ze nu lekker genieten.

Niet iedereen houdt zoals Vriend de moed erin. Johan Molenaar zit doelloos thuis in Kwadijk. Door het vervoersverbod kan hij niet met zijn Texelse schapen naar de keuring. „Wij balen hier ontzettend van. En wat ik nog het ergst vind, is dat het besluit misschien binnen een paar dagen weer wordt ingetrokken.”

Voor Molenaar betekent Opmeer netwerken en reclame maken met zijn fokrammen en ooilammeren. Nu is het contact met mogelijke kopers hem door de neus geboord. En de schapen, die helemaal getoiletteerd, gewassen en geknipt klaarstonden, moeten nu rondparaderen tussen hun soortgenoten in de wei.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden