Geen ruk naar links voor Zuma

President Jacob Zuma tijdens een bijeenkomst in Khayelitsha, Zuid-Afrika op 22 februari 2009. (AP Photo/Schalk van Zuydam) Beeld
President Jacob Zuma tijdens een bijeenkomst in Khayelitsha, Zuid-Afrika op 22 februari 2009. (AP Photo/Schalk van Zuydam)

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, heeft zijn kabinet gepresenteerd. Internationaal gewaardeerde ministers houden hun invloed.

Met een knieval voor Nelson Mandela en een toespraak waarin hij een hardwerkende regering beloofde, heeft Jacob Zuma het presidentschap van Zuid-Afrika op zich genomen.

Gisteren benoemde hij een kabinet waarin de door de zakenwereld gewaardeerde pragmatische ministers uit de vorige regering opnieuw een belangrijke rol vervullen.

Zuma gaf gisteren weer een machtige positie aan Trevor Manuel, tot dan een internationaal geprezen minister van financiën. Hij wordt het hoofd van een nieuwe ’Commissie voor het Plan’, die de algemene lijne voor het beleid moet uitzetten. Financiën gaat naar Pravin Gordhan. Die maakte van de belastingdienst een efficiënte organisatie.

De leider van de Communistische Partij, Blade Nzimande, gaat het departement van Hoger Onderwijs leiden. Winnie Madikizela-Mandela, de ex-vrouw van Nelson Mandela, kreeg geen kabinetspost. Zij is populair bij de ANC-ers, maar is ook omstreden. Ze is nu weer parlementslid, nadat ze wegens een corruptie-veroordeling een tijdlang onverkiesbaar was.

„Voor zelfgenoegzaamheid, cynisme of uitvluchten is geen plaats”, zei Zuma zaterdag in een grotendeels in het Zulu gehouden toespraak tot tienduizenden aanhangers in Pretoria. Hij stelde daar ook zijn vrouw Sizakele Khumalo voor, die kennelijk de first lady wordt boven zijn andere twee vrouwen. „Die krijgen jullie nog wel een keer te zien”, zei hij.

Zuma was voor hij president werd veehoeder, guerrillastrijder tegen het apartheidsbewind, gevangene op Robbeneiland, chef van de inlichtingendienst van het ANC en vice-president. In 2005 werd hij uit die functie ontslagen door president Thabo Mbeki, omdat hij betrokken zou zijn bij een corruptie-affaire. Van een aanklacht voor verkrachting werd hij vrijgesproken.

Zaterdag werd hij toegejuicht als de nieuwe president, nadat het ANC bij de parlementsverkiezingen op een haar na weer twee derde van de stemmen had gekregen. En Thabo Mbeki werd uitgejouwd. Hij werd vorig jaar de laan uitgestuurd door het ANC, waar Zuma toen alweer de leiding van had veroverd.

Zuid-Afrika doet het economisch beter dan andere landen in Afrika. Maar zelfs voordat de wereldwijde recessie goed heeft toegeslagen is de werkloosheid er 40 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden