Update

Geen resultaat na Torentjesoverleg over crisis zorgwet

Premier Mark Rutte, PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en VVD-leider Halbe Zijlstra.Beeld anp

Het was een pittige avond voor de top van de VVD en de PvdA, maar zonder zichtbaar resultaat. ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat de partijen morgen verder zullen overleggen. Inhoudelijk zei hij niets over de mogelijke oplossing die op tafel ligt bij de coalitiepartijen.

Volgens Slob 'schijnt er enige vooruitgang' te zijn in hun pogingen om het zorgconflict op te lossen. "We zagen enig optimisme", zei hij nadat hij samen met de fractieleiders van de twee andere 'bevriende' oppositiepartijen D66 en SGP in het Torentje kort was bijgepraat.

Het werd in de loop van de avond steeds drukker in het Torentje van premier Mark Rutte. De kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA kwamen rond half negen voor overleg bijeen om te spreken over een oplossing voor het sneuvelen van een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), dinsdag in de Eerste Kamer.

Rond elf uur sloten de PvdA-ers Lodewijk Asscher en Diederik Samsom zich aan bij Rutte, Schippers, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Even na twaalf uur schoven de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP aan. "Ik ga eens even kijken wat de dagbesteding van de PvdA vandaag is geweest", grapte ChristenUnie-leider Arie Slob bij aankomst. Ook D66-leider Alexander Pechtold en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij namen een kijkje. Steun van de 'bevriende' oppositiepartijen is nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Volgens Van Rijn is er hard gewerkt aan een oplossing, maar hij betwijfelde aan het begin van de avond al of dat direct zou lukken. De bewindsman was eerder vandaag bij een overleg van de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher.

PvdA kamp
De PvdA-top vergaderde de hele dag op het ministerie van Sociale Zaken, op zoek naar een uitweg. Het enige dat vicepremier Lodewijk Asscher na afloop kon melden was: "ik heb nog geen nieuws voor u".

Na het overleg op het ministerie vertrokken Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom naar het Torentje om zich aan te sluiten bij de VVD-ers en Van Rijn. Ook volgens Samsom is er nog geen oplossing voor het conflict "Een oplossing is er nog niet. Er wordt constructief gesproken", zei hij bij aankomst. "Sommige dingen duren een dag, andere iets langer." PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher arriveerde kort na Samsom om 'even rustig bij te praten'.

Eerder vandaag
Bij het overleg op Sociale Zaken waren ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, partijvoorzitter Hans Spekman en fractievoorzitter Marleen Barth in de Eerste Kamer. Zij spraken eerder al met Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, twee van de drie PvdA-senatoren die gisteren het zorgplan van minister Schippers torpedeerden. Ter Horst liet weten dat ze vindt dat ook Schippers water bij de wijn zal moeten doen om het conflict op te lossen. Maar ze wil niet dat het kabinet valt over deze kwestie.

Volgens Schippers ligt de sleutel voor de oplossing van het conflict bij de PvdA. Schippers zei vandaag dat ze 'goede hoop' heeft dat de partijen er uitkomen.

Wel of geen crisis?
Bronnen gaan ervan uit dat het nog altijd mogelijk is een uitweg uit het conflict te vinden, maar er is ook nog steeds kans dat het conflict escaleert tot een diepe kabinetscrisis. Als minister Schippers niet bereid is haar wetsvoorstel te wijzigen, moeten de drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA uiteindelijk overstag. Volharden ze in hun verzet, dan dreigt een kabinetscrisis, verwachten ingewijden.

Asscher uitte zich vandaag minder pessimistisch. Hij noemde het goed dat de PvdA-dissidenten en Schippers met elkaar in gesprek zijn en denkt dat de partijen er samen uit kunnen komen. "Secuur, precies en rustig werken we aan een oplossing", zei Asscher. Op de vraag of het kabinet in crisis verkeert, zei Dijsselbloem: "nee, dat dacht ik niet".

Kritische woorden
Van Rijn zei dat er bij 'alle partijen' een grote bereidheid is om tot een oplossing te komen. Asscher wilde geen voorspellingen doen over hoe snel het conflict kan worden opgelost, maar zei wel dat de PvdA een betrouwbare coalitiepartner blijft. Premier Mark Rutte had daar gisteravond kritische woorden over gesproken. Volgens de premier waren er afspraken over de zorgwet en hebben de PvdA'ers in de Senaat zich daar niet aan gehouden. Daar is iets heel erg misgegaan, zei Rutte.

De afspraken waar de premier op doelde zijn die in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA, die in het zorgakkoord met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, en die met onder meer de zorgverzekeraars. Binnen de VVD wordt geredeneerd dat de PvdA het probleem in eigen kring moet oplossen omdat Schippers' voorstel sneuvelde door de tegenstem van de drie PvdA'ers.

Minister-president Mark Rutte in het torentje met minister Edith Schippers.Beeld anp
Vice premier Lodewijk Asscher komt aan bij het Torentje.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden