Geen punt maar komma achter de Teevendeal

doofpot? | In de Tweede Kamer knaagt het onbehagen over de nasleep van de Teevendeal. De oppositie hint op een mini-enquête om vragen weg te nemen.

Liefst 735 pagina's schreef de commissie van Marten Oosting het afgelopen jaar vol met details over de Teevendeal. Het resultaat: veel lof, maar ook onbehagen in de Tweede Kamer. Na uitvoerig onderzoek en twee dikke rapporten blijven voor veel partijen prangende vragen onbeantwoord en is de zweem van een doofpot niet weggenomen.

"Is dit het nu?", vroeg PvdA-Kamerlid Marith Volp gisteravond tijdens het gesprek dat de Kamer met oud-ombudsman Oosting voerde. "Dat zouden we toch graag willen weten." Echt geruststellen kon Oosting haar niet. "Wij hopen dat er geen commissie-Oosting III komt. Daar hebben wij ons best voor gedaan."

Vooral bij de oppositie leven nog veel vragen. In hoeverre, bijvoorbeeld, was premier Mark Rutte nou betrokken bij de nasleep van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als officier van justitie met crimineel Cees H. sloot? Dwarsboomde hij in 2014 hoogstpersoonlijk het idee om Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer de schikking te laten onderzoeken?

Ook blijft de Kamer worstelen met de haperende zoektocht naar het beruchte bonnetje. Hoe kon dat? Waarom hield de hoogste ambtenaar op het ministerie destijds, Pieter Cloo, zich afzijdig terwijl hij ICT-kenner is? Hoe kan uitgerekend hij 'geen herinnering' hebben aan de melding van een collega in 2014 dat de band met daarop mogelijk het afschrift was gevonden?

Bij gebrek aan bevredigende antwoorden blijft voor de Kamer een cruciale vraag boven de markt hangen: was er nou wel of niet sprake van een doofpot? Volgens Oosting is er 'geen enkele aanwijzing voor een samenspanning'. Maar: andersom heeft Oosting ook geen aanwijzingen dat de top van het ministerie van veiligheid en justitie de waarheid niét heeft willen verhullen.

Zo komt het al snel aan op een definitiekwestie. Kun je een zaak alleen moedwillig in de doofpot stoppen? Of kan gebrek aan urgentiegevoel en speurwerk - met eveneens als resultaat dat de waarheid niet boven water komt - ook als doofpot gelden? Aan de laatste definitie voldoet de nasleep van de Teevendeal ruimschoots: Oosting verwijt het ministerie het 'ontbreken van politieke sensitiviteit'.

Enigszins geërgerd weersprak Oosting gisteren de kritiek op zijn conclusies. "Ik heb weinig behoefte aan een semantische discussie, maar van een doofpot is überhaupt geen sprake. Daar stop je oude sigaretten in, in de hoop dat het vuur uitgaat en er niets ernstigs gebeurt." Oosting sprak de hoop uit dat de Kamer niet in een 'welles-nietes'-discussie zou belanden. "Ik geloof dat dat een beetje afleidt van de conclusies."

Liefst zou ook de Kamer een dikke punt zetten achter het al jaren dooretterende dossier, maar vooralsnog staat er een komma. Stelt het voor volgende week geplande debat met het kabinet niet gerust, dan overweegt de oppositie naar zwaardere middelen te grijpen, zoals de parlementaire ondervraging. D66 en ChristenUnie hinten daarop.

Oosting zei gisteren dat hij daar weinig heil in ziet. Volgens hem wordt de effectiviteit van horen onder ede overschat. "Je kunt het paard naar een bak water brengen, maar het niet dwingen om te drinken. Wie een gat in zijn geheugen heeft, krijgt dat gat niet gedicht door onder ede gehoord te worden. Ik betwijfel of u veel verder zou komen."

In het kort

De Tweede Kamer houdt na het tweede rapport-Oosting veel vragen over de Teevendeal

Volgens Oosting is er 'geen enkele aanwijzing voor een samenspanning'

De oppositie overweegt een mini-enquête te houden om betrokkenen onder ede te horen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden