Geen prostitutie in Amsterdam in diepst van de nacht

De Wallen. Archieffoto. Beeld ANP
De Wallen. Archieffoto.Beeld ANP

De prostitutieramen in Amsterdam moeten 's nachts een aantal uren dicht. Volgens het stadsbestuur is er in die tijd te weinig toezicht en sociale controle, waardoor het gevaarlijker is voor prostituees om te werken. Daarom sluiten bordelen en ramen als de horeca in de hoofdstad ook dichtgaat, zo maakte de gemeente dinsdag bekend.

De bordelen en ramen moeten door de week tussen 4.00 en 9.00 uur dicht en in het weekend tussen 5.00 en 9.00 uur.

Volgens de gemeente hebben de dames van lichte zeden tijdens deze uren vaker te maken met dronken en agressieve klanten. Ook blijkt uit strafzaken dat slachtoffers van mensenhandel op die momenten veel werken, constateerde het Openbaar Ministerie. Prostituees maken bovendien soms heel lange werkdagen, van 16 à 17 uur per dag. Het invoeren van sluitingstijden moet dat beperken.

Daarnaast verhoogt Amsterdam als eerste gemeente in Nederland de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar. De leeftijdsverhoging was al langer een wens van het stadsbestuur. Uit onderzoek blijkt dat juist jonge vrouwen vaker het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie en andere vormen van uitbuiting. Ook vraagt de aard van het werk volgens het college om een zekere mate van volwassenheid. De leeftijdsgrens was al van kracht bij een aantal prostitutiebedrijven.

Verantwoordelijkheid
Amsterdam wil verder de verantwoordelijkheid van exploitanten vergroten. Zo moeten bedrijven een plan hebben waarin staat hoe zij de rechten van hun werkneemsters beschermen, mensenhandel voorkomen en de veiligheid en gezondheid van de prostituees beschermen. Ook moeten exploitanten verkennende gesprekken voeren om duidelijk te krijgen of de vrouwen zelfredzaam genoeg zijn om hun vak uit te oefenen en hun taalvaardigheid testen.

Met deze maatregelen wil de hoofdstad misstanden in de prostitutie verder tegengaan en loopt de gemeente vooruit op besluitvorming in de Eerste Kamer over het pakket maatregelen uit de landelijkeprostitutiewet. De voorstellen van het college zijn de komende 6 weken open voor inspraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden