Update

Geen problemen hoogwater Maas verwacht

De Waal bij Tiel. Beeld anp
De Waal bij Tiel.Beeld anp

De hoge waterstanden van de Maas en daarin uitmondende riviertjes en beken in Limburg zullen naar verwachting niet voor problemen zorgen. Volgens het waterschap Roer en Overmaas komt er donderdagmiddag nog enige regen in het stroomgebied, maar volgen daarna enkele droge dagen.

Donderdagmiddag stijgt de waterafvoer van de Maas in meetpunt St. Pieter naar maximaal 1350 kuub per seconde. Dat is wel veel, maar leidt doorgaans niet tot overstromingen. Wel zet het schap op vier plaatsen pompen achter de dijken om opborrelend kwelwater terug de Maas in te pompen.

Ook worden pompen bij beken klaargezet omdat die het water niet meer zo goed kwijt kunnen in de hoge Maas.

De Rijn bij Lobith bereikt vrijdag een stand van 14.45 meter boven NAP. Daarna zakt het waterpeil in de grote rivieren weer. Dat verwachten Rijkswaterstaat en de waterschappen.

Op veel plaatsen langs Rijn, Waal, IJssel en Lek zijn maatregelen genomen om het rivierwater af te voeren. Zo zijn onder andere de stuwen bij Driel en Amerongen open gezet. De binnenvaart is gewaarschuwd dat de doorvaarthoogte is afgenomen bij bruggen, zoals in het Twenthekanaal bij Eefde en bij de Prins Bernhardsluis in Tiel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden