Geen positieve gevallen bij hertests stalen Tour 2008

parijs - - Het dopingschandaal van de Tour de France van 2008 is niet uitgebreid. Destijds testten smaakmakers Stefan Schumacher, Riccardo Ricco en Bernard Kohl positief op het gebruik van epo-variant cera. Het Franse dopingagentschap AFLD, verantwoordelijk voor de controles, besloot afgelopen zomer met nieuwe testmethodes zeventien stalen nogmaals te testen op het middel. Gisteren maakte directeur Pierre Bordry bekend dat de zoektocht geen nieuwe gevallen heeft opgeleverd. Tot de groep renners die onder de loep werd genomen behoorden Denis Mentsjov, Laurens ten Dam (beiden Rabobank) en wereldkampioen Cadel Evans.

Van onze redactie sport

„Het gaat om zeventien coureurs van wie we zowel bloed- als urinestalen opnieuw hebben getest”, verklaarde Bordry, die weigerde namen te noemen. In de Tour van 2008 werden zeven renners positief getest, onder wie zes op epo. Met name de bekentenissen van Bernhard Kohl, de betrapte nummer drie uit het eindklassement, hadden de AFLD doen besluiten nader onderzoek op de oude stalen uit te voeren. De Oostenrijker verklaarde dat de gehele top tien zich vergreep aan cera.

De Rabobankploeg nam met genoegen kennis van de uitslagen. „Een zegen voor de wielrennerij”, oordeelde directeur Harold Knebel van de Rabobank Wielerploegen. „De argwaan die bij dit onderwerp in het algemeen in de wielersport heerst, kan nu iets meer naar de achtergrond”, aldus Knebel. „Het lijkt een signaal dat we toch op de goede weg zijn.”

Hoewel Mentsjov en Ten Dam bij de gecontroleerden zaten, werd het management niet eerder ingelicht dan de rest van de wereld. „Ook wij moesten het via internet vernemen”, zei Knebel. „We zijn blij met het resultaat. Niet alleen voor onszelf, want ik had het ook heel vervelend gevonden als een van de andere ploegen was beschuldigd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden