Geen politietoezichthouders vanwege kritiek 'politie-light'

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat toch geen agenten vervangen door politietoezichthouders. Hij heeft laten weten van het plan af te zien nadat er donderdag felle kritiek op kwam.

'Naar aanleiding van berichten in de media laat minister Opstelten weten dat er geen politietoezichthouders komen. Dat plan is van tafel', aldus de verklaring. Opsteltens eigen partij, de VVD, maar ook onder meer gedoogpartner PVV hadden het voorstel direct al verworpen. Ook de politiebond ACP toonde zich er verbijsterd over.

De politietoezichthouders zouden een beperkter takenpakket en minder verantwoordelijkheden en bevoegdheden krijgen. Donderdag gaf Opstelten aan dat de plannen nog in bespreking waren met de korpschefs en korpsbeheerders en met de politievakbonden. De vervanging, opgenomen in het regeerakkoord, moest een besparing opleveren van 30 miljoen euro.

'Het moet duidelijk zijn dat er geen nieuwe categorie agenten wordt gecreëerd', stelt Opstelten nu. De taakstelling van 30 miljoen blijft volgens hem wel staan. 'Maar die gaat niet ten koste van de operationele sterkte van de politie. Er zijn en blijven 49.500 agenten', verzekert de bewindsman. Hij zal dinsdag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer sturen.

PVV-leider Geert Wilders noemde het aanvankelijke voorstel van Opstelten een heel slecht plan en zei dat de bezuinigingen maar op een andere manier moesten worden gezocht. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis had er ook geen trek in een 'politie-light' te creëren. Ook GroenLinks, de SP en de PvdA zagen niets in het plan.

Vrijdag is er dan ook tevredenheid in de Kamer dat Opstelten het plan heeft ingetrokken, ook bij coalitiepartij VVD. Scepsis is er nog bij GroenLinks. 'De coalitiepartijen en Opstelten doen hun best om het vervangen van agenten door toezichthouders weg te moffelen, maar van enige opluchting kan geen sprake zijn. De realiteit is dat de 30 miljoen bezuiniging op agenten nog steeds keihard in het regeerakkoord staat en linksom of rechtsom de politiesterkte zal schaden', aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden