Geen poep in Overdie, wel wat graffiti

Verloedering achterstandswijk Alkmaar volgens bewoners met succes tegengegaan

De voortuintjes zijn netjes aangeharkt en de straten zijn schoon. Alleen het gras is aan de hoge kant en hier en daar is een tuinhekje aan vernieuwing toe.

Maar Overdie lag er niet altijd zo voorbeeldig bij. De Alkmaarse wijk staat op nummer drie van achterstandswijken die tussen 2008 en 2010 het best verbeterd zijn. 'Een prima buurt', noemt Rob Peereboom (51) 'Overdie anno 2012'. Geen rondslingerend vuil? "Nee, absoluut niet", aldus de Alkmaarder die zijn hele leven al in deze wijk woont.

Albert Meerding (71) bevestigt de verandering. "Een paar jaar geleden zijn de sociale huurwoningen in de Hooftstraat en twee omliggende straten gesloopt", legt hij uit. "De mensen die daar woonden, zorgden wel voor rotzooi en lawaai. Nu is het een nette wijk." De oude huizen zijn vervangen door duurdere nieuwbouwwoningen.

Ook Joyce van Groningen (32), die al haar hele leven in de buurt woont, vindt dat de wijk er daardoor op vooruit is gegaan. "Oud-Overdie was toen niet zo'n fijne wijk. Er waren veel hangjongeren. Door de nieuwe huizen zijn ook de prijzen omhoog gegaan."

De hangjongeren zijn verdwenen, toch prijkt verse graffiti op de achterkant van een rijtje huizen. Een buurtbewoonster is verontwaardigd. In de twintig jaar dat ze in de wijk woont, heeft ze 'nog nooit' meegemaakt dat ze op haar muur spoten.

Dat de wijk nog niet probleemloos is bevestigt Ben Lover (63), al 38 jaar bewoner van Overdie. "Er wordt best vaak op auto's gekrast."

Vorig jaar klaagde (gemiddeld) bijna een op de drie Nederlanders over hondendrollen, maar in Overdie hebben ze nergens last van. Alkmaar heeft dan ook een streng hondenbeleidsplan. De gemeente kent speciale losloopgebieden en bewoners wordt verzocht de poep van hun hond op te ruimen.

Zo te zien houden ook de bewoners van Overdie zich hier aan. In het park in de wijk is geen drol te bekennen. Een vrouw die haar hond uitlaat, excuseert zich dat ze geen tijd heeft vragen te beantwoorden. "Straks weet ik niet waar hij gepoept heeft", zegt ze terwijl ze op het plastic zakje in haar hand wijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden