Geen pc's meer van IBM in winkels VS

IBM, de uitvinder van de personal computer, stopt in de Verenigde Staten met de verkoop van pc's via winkels. De Amerikaanse consument die een IBM-pc wil hebben, zal zich op het internet moeten wagen.

Van onze redactie economie

's Werelds grootste computerfabrikant ontwikkelde in 1981 in ijltempo een bureaucomputer nadat het kleine Apple had bewezen dat daar veel belangstelling voor ontstond. De eerste paar jaar heeft IBM misschien nog iets verdiend met zijn pc's, maar al snel kwamen bedrijfjes als Compaq en Tulip met goedkopere kopieën. Vorig jaar leed IBM een miljard dollar verlies op zijn pc's.

IBM heeft herhaaldelijk getracht de consument voor zich te winnen. Het had echter de handicap te geloven dat de drie letters IBM een hogere prijs rechtvaardigden dan wat de concurrentie voor een identiek apparaat vroeg. Toen IBM zijn prijzen verlaagde, bleek het bedrijf zijn pc's niet goedkoop genoeg te produceren.

Volgens marktonderzoeker IDG is IBM in de VS op de consumentenmarkt inmiddels gezakt naar de zevende plek. Zelfs als de verkopen buiten de VS en aan bedrijven worden meegerekend, is IBM als pc-fabrikant slechts nummer drie, na Compaq en Dell. Dat laatste wint stormachtig marktaandeel door pc's uitsluitend op bestelling te maken en telefonisch te verkopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden