Geen patat maar wijn in de bio-snackbar

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: een biologische wijnproeverij in een biosnackbar.

Het regent, het is aardedonker en het waait ook nog. Tegenwind, natuurlijk. Te fiets gaat het naar de Jan van Galenstraat, steeds dieper Amsterdam-West in. Daar gloren de vrolijke kerstlichtjes in de étalage van biosnackbar Natuurlijk Smullen al. Binnen is het behaaglijk. De ruimte is niet groter dan een gemiddelde studentenkamer. En die is vol gasten vanavond. Bijna net zo vol als die keer dat toenmalig landbouwminister Gerda Verburg een bezoek bracht, te zien op Youtube. De bitterballen gingen toen grif rond. Ik heb voor de zekerheid nog niets gegeten vanavond.

De stoelen staan in een geïmproviseerde kring, de leuningen tegen de wand. Tafel in het midden. Wijnimporteur Max Verkleij telt de glazen. Een uiteenlopend publiek er omheen. Familieleden en buurtbewoners vooral, zoals studenten Nederlands Jori (24) en Ava (20). "Hoe vaak we hier afhalen? Eerlijk? Wekelijks." Vaste klanten, dus. "Tja, studenten, hè? Goedkoop, en toch lekker eten." "We zijn flexitariers", voegt Ava toe. Het nichtje van Max Verkleij is er ook. Liesbeth en haar vriend Niels (beiden 31): "We wilden al heel lang eens komen, wonen om de hoek. We hadden geen excuus meer, haha."

Max importeert biologische wijnen uit Zuid-Afrika. Zowel eigenaresse als wijnkenner zijn aangenaam verrast over de opkomst - veertien zielen. De deur kan niet eens meer open. Over de toonbank beziet vijftiger Helen - kabeltrui, een vrolijke bos rood haar - tevreden de drukte. Helen begon drie jaar geleden deze zaak, op eigen houtje, zonder ervaring in de biologische horeca. Waarom? "Ik heb jaren tegenover een kippenslachterij gewoond in Barneveld. Vreselijk." Een carnivoor was ze al niet, maar nu kon ze geen kippeboutje meer zien. Vervolgens werkte ze jarenlang bij AC-restaurants, even ver verwijderd van de ware biokeuken als de kippenslachterij. En toen begon ze haar eigen winkeltje. Voor een betere wereld. "Ik wil mensen laten proeven dat eerlijk vlees en vegetarische snacks heerlijk zijn." Haar doel? "Een Febo voor biosnacks opzetten."

Natuurlijk Smullen was een instant succes. Zelfs burgemeester Van der Laan stond vorige week ineens voor de deur. "Hij zou zijn gezin gauw een keer meenemen, zei hij." De culinaire media roemen Helen om haar gastvrijheid en haar steengoede patat - misschien wel de beste van de stad.

Jammer alleen dat we die niet kunnen proeven vanavond. "Vanochtend deed de frituur het ineens niet meer. Morgen komt de monteur." En dat is wel heel jammer, met al die wijntjes in het verschiet. Uw verslaggeefster had zich de hele dag verheugd (en haar dieet erop aangepast) om vanavond voor het eerst van haar leven te snacken zonder schuldgevoel. "Dan kom je toch gauw nog eens langs?" Zeker.

Maar nu eerst nog even wijnproeven. Vijf glazen. Eigenlijk moeten we elk slokje uitspugen in een van de 'kwispedoors', maar daar heeft niemand zin in. Veel te lekker. Toastjes met kaas gaan rond. "Liever alleen droge toast eten," zegt Max streng, "Kaas gaat ten koste van de smaakbeleving. Maar ik kan jullie niets verbieden, het is immers ook jullie vrije avond."

Zo is het. Dus gaan de plateautjes met toastjes gewoon op. Het moet wel leuk blijven. De proeverij is net als niet-biologische proeverijen: veel fluisterend 'oh' en 'ah' en 'noten' en 'eiken' en 'rijp fruit'. Daarna bestelt bijna iedereen een flesje wijn - of twee. Het blijft nog lang gezellig in de snackbar. De idealistische ondernemer kleedt, tegen deze grijze winter- en crisisdagen, heel sympathiek en hoopvol af.

Wat?
Een biologische wijnproeverij.

Waar?
In Natuurlijk Smullen, het eerste biologische cafetaria van Nederland in Amsterdam-West.

Wie?

Max Verkleij, Helen Geul, Jori & Ava.

Wat staat er op het menu?
Veel wijn en toastjes met kaas.

Geen frituur?
Helaas, die deed het even niet.

Viel er wat te lachen?
De posters op de muren met: 'Red de wereld, eet een kroket', of: 'Ook aardappels hebben recht op een natuurlijk leven'. Nog eentje dan: 'Doe eens iets goeds, eet patat bij Natuurlijk Smullen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden