'Geen paniek, pensioenen zijn in goede handen'

null Beeld anp
Beeld anp

Paniek is niet nodig, waakzaamheid wel. Dat is de reactie van verscheidene Nederlandse Europarlementariërs op de oproep van Kamerlid en pensioenlobbyist Pieter Omtzigt (CDA). Hij waarschuwde zaterdag in Trouw voor dreigende kortingen op de pensioenen door nieuwe Europese regels.

"Absoluut onjuist", zo betitelt Europarlementariër Ria Oomen (CDA) het idee dat Europa de Nederlandse pensioenen bedreigt. Omtzigts partijgenote is rapporteur voor de pensioenplannen. Namens het Europees Parlement bereidt zij een antwoord op de plannen voor. Maar op dit moment ligt er nog helemaal geen concreet voorstel, beklemtoont Oomen.

Vorige maand kwam de Europese Commissie wel met een 'witboek' vol ideeën en een dik rapport met commentaar uit de sector. Volgend jaar volgt waarschijnlijk een concreet voorstel van de commissie, waar de lidstaten en het Europees Parlement dan over moeten oordelen.

"Nee, we zijn dus niet te laat", zegt Oomen. "Ik heb een jaar geleden al met het ministerie van sociale zaken gesproken over de pensioenproblematiek." Ook haar collega Dennis de Jong (SP) is overtuigd van de goede inzet van minister Kamp (sociale zaken). Maar De Jong ziet wel bedreigingen voor de Nederlandse pensioenen, die beter geregeld zijn dan in vrijwel alle andere EU-lidstaten. De Jong vreest vooral dat de commissie de vrije markt meer ruimte wil geven in de pensioenwereld. "Daardoor ruiken de verzekeraars hun kans."

Verzekeraars bieden individuele pensioenregelingen aan en hekelen de verschillende eisen die aan hen en aan de pensioenfondsen worden gesteld. Verzekeraars moeten hogere financiële buffers aanhouden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Als die hogere eisen ook voor pensioenfondsen gaan gelden, zitten zij met een groot probleem.

Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Oomen. "De pensioenen zijn bij mij in goede handen." Zij wijst op een resolutie van haar hand, waarin de commissie gevraagd wordt nog eens goed te kijken naar de kapitaaleisen. Die resolutie kreeg steun van een zeer ruime meerderheid in het Europarlement.

Ook Corien Wortmann (CDA), die zich bezighoudt met de financiële markten en het toezicht, is niet bang voor de Europese plannen. "Ik heb de indruk dat de commissie inziet dat aan pensioenfondsen en verzekeraars niet dezelfde eisen gesteld kunnen worden." Wortmann vindt het wel goed dat Nederland op zijn qui-vive is in deze kwestie. "Met goede argumenten kun je heel ver komen."

De commissie wil zorgen voor een 'veilig, duurzaam en doeltreffend' pensioen voor alle Europeanen (zie kader). Het probleem ligt vooral in andere EU-landen, die weinig geregeld hebben of een stelsel hebben dat niet bestand is tegen vergrijzing.

In een aantal landen betalen werknemers vaak een vaste premie en moeten maar zien wat ze daar later voor terugkrijgen. In die landen is Nederland een voorbeeld, zeggen de Europarlementariërs.

Europa streeft niet naar een uniforme pensioenleeftijd, aldus Oomen. "Je kunt niet één leeftijd instellen. Ieder land moet zich wel aanpassen aan de demografie, maar er moet ruimte zijn voor nationale verschillen. In Roemenië is de levensverwachting bijvoorbeeld maar 68 jaar."

Het instellen van nieuwe regels kan volgens Oomen juist goed zijn voor Nederland. "De pensioensystemen van veel andere landen zijn nu niet houdbaar. Dat is slecht voor hun overheidsfinanciën, dus voor hun economie en daar kan onze export ook onder lijden. Als zij ook gaan sparen voor hun pensioen, is dat voordelig voor Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden