Geen paniek, maar wel zorgen over Griekenland

schulden | Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem houdt de moed er in: Griekenland verkeert nog niet in acuut gevaar.

MARCO VISSER en REDACTIE ECONOMIE

Het is geen 'drama' en ook geen 'crisis', zei Jeroen Dijsselbloem gisteren voordat hij aan een topoverleg begon over Griekenland. In Brussel sprak hij met de Griekse minister van financiën en vertegenwoordigers van het Europese noodfonds ESM, het IMF en de Europese Centrale Bank.

Natuurlijk is er de staatsschuld die kan oplopen tot bijna 300 procent. Natuurlijk zien Griekse banken wellicht de helft van hun leningen nooit meer terug. En natuurlijk is de economie de afgelopen jaren met een kwart gekrompen. Maar een acute dreiging voor Griekenland, nee die is er volgens Dijsselbloem niet. Zorgen zijn er wel. Want als er niets gebeurt, gaat het de komende zomer geheid weer over een Grexit.

Net zoals dat in de zomer van 2015 het geval was toen het land bijna omviel. Onder hoge druk spraken de EU, ECB, ESM en het IMF af de Grieken voor een derde maal te steunen, dit keer met een lening van 85 miljard euro. Dat geld kreeg Athene niet in één keer, maar zou worden uitgekeerd in tranches.

De uitbetaling van het laatste deel wil niet vlotten. Dat zorgt, zoals Dijsselbloem al zegt, niet voor een acuut probleem, maar moet wel voor de zomer zijn opgelost. Dan moeten de Grieken namelijk ruim 7 miljard euro aan schulden aflossen. Lukt dat niet, dan komt de Grexit weer in zicht.

Dat het laatste deel van de noodlening nog niet is overgemaakt, heeft te maken met de trage hervormingen in Griekenland. De meerderheid van de Grieken betaalt te weinig belasting en de pensioenregeling is veel te duur. De regering van premier Alexis Tsipras moet eerst deze en andere problemen oplossen, anders willen de geldschieters niet betalen.

Om de zaak nog gecompliceerder te maken, is er onenigheid tussen het IMF en Europa, is de directie van het IMF verdeeld en zit ook Europa niet op een lijn.

Om bij het IMF te beginnen, daar bleek deze week dat de meerderheid van de directie voor verzachting van het financiële Griekse regime pleit, terwijl een minderheid vasthoudt aan de oorspronkelijke afspraken.

Ook binnen Europa zijn er strenge en toeschietelijke rekenmeesters. Nederland en Duitsland houden vast aan stevige hervormingen en zijn tegen kwijtschelding van schulden.

Europa is ook in een onderhandelingsspel verwikkeld met het IMF. De eurolanden willen dat het IMF meebetaalt aan de financiële steun. Specifieker: Nederland en Duitsland staan daar op. Maar het IMF stort geen geld in bodemloze putten. En dat is precies wat Griekenland is zolang de schuldenlast elk perspectief op economisch herstel vertroebelt.

Nederland en Duitsland moeten accepteren dat Athene de leningen nooit kan terugbetalen, zegt het IMF. Dijsselbloem en Schäuble beweren dat het IMF overdrijft met zijn sombere analyse. Het gaat beter, benadrukken beiden in een poging het IMF binnenboord te krijgen.

De kapitaalmarkt ziet het met stijgende onrust aan. De rente die Athene nu moet betalen voor een lening steeg de afgelopen dagen tot boven de 10 procent.

Alsof de directeur van noodfonds ESM Klaus Regling de bui al zag hangen, riep hij gisteren in de het lijfblad van vermogensbeheerders dat er geen enkele reden is voor paniek. In de Financial Times schreef hij in een ingezonden artikel dat de noodfondsen al 174 miljard euro aan steun hebben gegeven. Dat zouden de fondsen 'nooit hebben gedaan als ze niet geloofden dat het geld ooit terugkwam'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden