Geen paniek bij vervoer van ene naar andere ziekenhuisbed

Een ambulance verlaat het terrein van het MC Slotervaart. Het ziekenhuis moet patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het eerder failliet verklaard is. Beeld ANP

Een klus was het wel. Maar crisis? Nee, hoor. De verhuizing van patiënten uit het Slotervaartziekenhuis verliep ordelijk.

Het ontmantelen van een ziekenhuis is een precieze klus omdat vaak kwetsbare patiënten moeten worden vervoerd van het ene naar een andere ziekenhuisbed. Toch is het onderbrengen van de ongeveer tachtig personen uit het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis naar instellingen in de omgeving te overzien. Uitgesmeerd over drie dagen werden de patiënten naar andere ziekenhuizen in Amsterdam vervoerd.

Van een crisissfeer was geen sprake, zegt woordvoerder Jan Hol van Amsterdam UMC.“Toen ons ziekenhuis in 2015 onder water liep en er 350 patiënten in één dag worden vervoerd, dát was een crisissituatie. Toen werd een deel van de patiënten ondergebracht in het noodhospitaal in Utrecht. Dergelijke zaken zijn nu niet aan de orde geweest.”

Per patiënt is gekeken waar die het beste terecht kon, legt hij uit. “We keken daarbij of er plek was, of het mocht van de verzekeraar en wat de aard van de ziektes was.” Amsterdam UMC kreeg er op deze manier elf personen bij. “Wij zijn een academisch ziekenhuis en hebben patiënten die complexe zorg nodig hebben opgenomen. Denk daarbij aan bloedkanker”, zegt Hol. “Een ambulance reed heen en weer om de patiënten met arts, verpleegkundige en de patiëntendocumentatie naar ons ziekenhuis te vervoeren.”

Meteen toen afgelopen week bekend werd dat het Slotervaartziekenhuis zou omvallen, hebben de ziekenhuizen in de regio, de bewindvoerder van het ziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis een plan bedacht om te zorgen dat zorg en veiligheid van patiënten niet in gevaar zou komen. Daarbij trokken de verzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, de portemonnee voor een ‘voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg’.

Wat er met de bedden, operatietafels, medische apparatuur en andere spullen in het failliete ziekenhuis gaat gebeuren is nog niet bekend, zo laat een zegsman van curator Marc van Zanten weten. “We focussen ons eerst op de patiënten, de boedel komt later aan de orde.”

Lees ook:

Bankroet ziekenhuizen is een ramp, vinden patiënten

De IJsselmeerziekenhuizen moeten gered worden, vinden patiënten en de gemeente Lelystad. Harderwijk is te ver voor de vergrijsde en chronisch zieke inwoners. Een eventuele reddingsactie zal het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in ieder geval niet baten, daarvoor is het over en uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden