Geen oudejaarsfeest in Brussel vanwege terreurdreiging

Het stadhuis in Brussel, waar de oud en nieuw festiviteiten zijn afgelast. Beeld REUTERS
Het stadhuis in Brussel, waar de oud en nieuw festiviteiten zijn afgelast.Beeld REUTERS

Het traditionele vuurwerkspektakel tijdens de jaarwisseling in het hart van Brussel gaat vanwege de terreurdreiging niet door. Angst voor een aanslag door moslim-extremisten die 2016 willen inluiden met zo veel mogelijk onschuldige doden heeft burgemeester Yvan Mayeur na urenlang vergaderen gisteravond doen afzien van het jaarlijkse feest tussen 23.00 en 01.00 uur op het De Brouckèreplein. Vorig jaar kwamen honderdduizend mensen op het spektakel af.

Het besluit kwam op aanraden van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in België bepaalt op basis van informatie van de inlichtingendiensten en de politie. In Brussel geldt momenteel dreigingsniveau 3, het op een na hoogste; het is niet opgetrokken zoals op 21 november. Toen werd deze stad met 1,2 miljoen inwoners vier dagen nagenoeg volledig stilgelegd vanwege aanwijzingen voor een aanslag op winkelcentra en andere drukbezochte plekken.

Het OCAD vindt de 'huidige omstandigheden' te riskant voor een groots feest vlakbij de Grote Markt. Ook andere festiviteiten in het centrum zijn afgelast. Eerder zei Mayeur tegen de Franstalige krant Le Soir dat hij 'de angstpsychose van de bevolking niet wil vergroten'.

Arrestaties
Begin deze week arresteerde de politie twee geradicaliseerde leden van een Brusselse motorclub die op en rond de Grote Markt een bloedbad zouden willen aanrichten met de jaarwisseling. In hun woning vond de politie geen wapens of explosieven, maar wel militaire kleding.

Gisteren vonden ook huiszoekingen plaats in Brussel, Charleroi en Luik. In de Brusselse deelgemeente Molenbeek, waar de aanslagen in Parijs op 13 november waarschijnlijk zijn gepland, vielen agenten het huis binnen dat ze kort na 'Parijs' omsingelden in de verwachting dat de nog levende aanslagpleger Salah Abdeslam zich daar schuilhield. Dit keer werd een man opgepakt, volgens Het Nieuwsblad een vriend van Abdeslam. Abdeslam zelf is nog altijd spoorloos.

Vanwege de jaarwisseling is er overdag en de hele nacht in Brussel extra politie op de been, ook in burger, naast de naar schatting zevenhonderd zwaarbewapende militairen die er al rondlopen. Eigen vuurwerk is in het centrum en een grote straal daarbuiten verboden. Veel metrostations sluiten al om zeven uur.

Annuleringen
De aanhoudende dreiging in Brussel is heel slecht voor de toeristensector en de horeca. Veel toeristen hebben hun hotelkamers voor de feestdagen geannuleerd, en volgens de Brusselse Horeca-federatie en de Belgian Restaurants Association is de helft van alle dinerreserveringen voor Oudejaarsavond geannuleerd. De winkels en cafés halen 75 procent van hun normale kerstomzet.

Niet alleen Brussel staat op scherp tijdens de jaarwisseling. De officiële vuurwerkshow in Parijs is afgelast, bij de beroemde Brandenburger Tor in Berlijn zijn rugtassen verboden en wordt iedereen gefouilleerd, en in New York zet de politie apparatuur in om chemische en biologische wapens op te sporen.

Volgens de Turkse politie is hoofdstad Ankara ontsnapt aan een aanslag vanavond door de arrestatie van twee Turkse mannen die banden zouden hebben met IS. Bij de aanhouding zouden een bomvest, een explosief en materiaal om bommen mee te maken zijn gevonden. In Nederland gaan alle activiteiten rondom de Nieuwjaarsviering gewoon door. De veiligheidsmaatregelen zijn wel geïntensiveerd vanwege een verhoogd dreigingsgevaar, zoals overigens gebruikelijk is bij feestdagen.

Levenslang voor Brits stel voor plannen aanslag
Een Brits koppel dat een terreuraanslag wilde plegen in Londen is tot levenslang veroordeeld. Volgens de aanklagers wilden de 25-jarige Mohammed Rehman en zijn 24-jarige ex-vrouw (een aantal weken geleden heeft zij vanuit de gevangenis de scheiding aangevraagd) Sana Ahmed Khan afgelopen 7 juli, tien jaar na de aanslagen uit 2005, een aanval uitvoeren op de metro of een winkelcentrum. Rehman werkte aan een bom die bijna af was toen hij in mei werd aangehouden. De politie vond videobeelden waarop te zien was hoe Rehman in zijn tuin een kleiner explosief tot ontploffing bracht. Onder de naam 'Silent Bomber' vroeg de man andere mensen op Twitter hem te helpen een doelwit uit te kiezen. Rehman komt over 27 jaar in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating, zijn ex-vrouw over 25 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden