Geen opvang als eerwraak dreigt

Het ontbreekt aan opvang voor jonge meisjes die op de vlucht zijn voor eerwraak. Soms kunnen zij nergens terecht of worden zij bij gebrek aan beter opgesloten in jeugdgevangenissen.

Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) maakt een plan voor de opvang van deze groep. „We weten nog niet om hoe veel gevallen het gaat”, zegt een woordvoerster, „maar we zien een specifiek probleem voor minderjarige meisjes die van huis weglopen omdat eergerelateerd geweld dreigt. Deze opvang zal waarschijnlijk niet in de Randstad plaatsvinden, omdat de meesten daarvandaan komen.” Zij zijn dan te dicht bij hun families die hen juist bedreigen.

VWS reageert op een noodkreet die het vóór de zomer ontving van de Vrouwenopvang Friesland. „Alleen al bij ons komt elke maand een meisje dat wij niet kunnen opvangen”, zegt directeur Linda Terpstra. De meeste veilige, anonieme opvanghuizen zijn voor vrouwen van 18 en ouder. Degenen om wie het gaat, zijn pas 15 of 16. „Van sommige meisjes die wij weigeren, weet ik niet waar ze blijven, anderen zijn terechtgekomen in een jeugdinrichting. Volstrekt ongeschikt.” Voogden bellen het hele land af, op zoek naar een plaats. Soms moeten meisjes een nacht in de politiecel doorbrengen, zegt Terpstra.

„De slachtoffers komen vaak uit traditionele, islamitische families en willen zich niet houden aan de beperkingen van thuis. Ze willen bijvoorbeeld een vriendje of verzetten zich tegen gedwongen uithuwelijking.” Volgens de vrouwenopvang worden zij bedreigd met mishandeling, beperking in de bewegingsvrijheid of zelfs moord.

Terpstra: „Wij zien slechts het topje van de ijsberg. We komen die meiden toevallig tegen. Je zult zien dat, als je de speciale opvang opent, er veel meer blijken te zijn.”

Volgens VVD-kamerlid Hirsi Ali is de gebrekkige opvang typerend voor het beleid tegen eergerelateerd geweld. Zij wil dit beleid laten aanmerken als ’groot project’. Een meerderheid in de Tweede Kamer kan beleid tot groot project verklaren als zij een ingrijpende verandering op dit gebied nodig vindt. De Kamer kan vervolgens strenger toezicht houden. Het CDA ziet hier niets in, zegt kamerlid Sterk. Zij gaat wel vragen stellen aan integratieminister Verdonk over de opvang van jonge eerwraakslachtoffers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden