Geen oordeel over kosten tweede studie

Studenten staan bij verkeerde rechter 'Rechtbank schuift de hete aardappel door'

De studenten die naar de rechter stapten omdat ze de collegegelden voor tweede studies te hoog vinden, moeten bij een andere instantie aankloppen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren beslist. De groep rechtenstudenten, verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), had een zaak aangespannen bij de civiele rechter, maar volgens de rechtbank moeten ze bij het college van beroep voor het hoger onderwijs (CBHO) aankloppen.

In het voorjaar van 2011 vroegen de studenten aan acht universiteiten om uitleg over de tarieven die ze rekenen voor een tweede juridische masteropleiding. Universiteiten rekenen daarvoor tot 14.000 euro wanneer studenten al een mastertitel hebben behaald. De SCAU is van mening dat instellingen deze bedragen niet kunnen rechtvaardigen. Ze zouden niet in verhouding staan tot de gemaakte kosten en de kwaliteit van het onderwijs. De studenten vonden de uitleg van de universiteiten onvoldoende en stapten naar de rechter.

Ze zijn teleurgesteld dat die hen nu naar het CBHO verwijst. "De onzekerheid voor studenten blijft nu bestaan", zegt woordvoerder Cees Zweistra. De SCAU gaat daarom in hoger beroep. "Volgens ons kunnen we wel degelijk bij de civiele rechter terecht. Daarbij komt dat het CBHO geen uitspraken doet over de inhoud van wettelijke regelingen. Dat blijkt uit eerdere vonnissen. Het lijkt erop dat de rechtbank de hete aardappel doorschuift."

Maar volgens Willem Beijk, directeur van het CBHO, kunnen de studenten daar eenvoudig met hun zaak terecht. "Het is heel simpel. Ze moeten met een concrete zaak komen. Om een voorbeeld te noemen: een aankomend student die naar eigen zeggen de dupe is van de hoge collegegeldtarieven, kan daartegen bezwaar aantekenen bij zijn universiteit en vervolgens bij het CBHO in beroep gaan." Dat kan een student doen met behulp van een stichting als de SCAU, zegt Beijk.

Dat de rechter in dat geval uitspraak doet over maar één zaak, is volgens hem niet relevant. "Uitspraken van het CBHO hebben een precedentwerking, alle hoger onderwijs instellingen zullen naar zo'n uitspraak kijken." Zweistra 'sluit niet uit' dat de SCAU ook bij het CBHO in hoger beroep gaat.

Tweede studie: hoe zat het ook alweer?
In 2007 besloot toenmalig minister van onderwijs Ronald Plasterk dat de overheid nog maximaal aan één bachelor- en één masteropleiding per student zou bijdragen. Daarvoor betalen studenten het lage, standaardtarief van 1771 euro. Wie nog een tweede studie wil doen, moet daarvoor sinds studiejaar 2010-2011 een hoger tarief betalen. Die bedragen variëren, afhankelijk van de gekozen opleiding, van zo'n 5000 tot 25.000 euro. Naar schatting doen 30.000 studenten een tweede studie.

Om 'dubbelstudenten' niet te benadelen, spraken ministerie, universiteiten en hogescholen af dat studenten die al aan een tweede studie begonnen voordat zij hun eerste opleiding afgerond hadden, deze mochten afmaken voor het lage tarief. Die afspraak loopt aan het eind van dit studiejaar af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden