'Geen ontslagen in Maasstad Ziekenhuis'

CNV Publieke Zaak wil niet dat gevolgen Klebsiella-crisis worden afgewenteld op het personeel

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De vakbond CNV Publieke Zaak vindt het onaanvaardbaar dat de financiële schade door de multiresistente Klebsiella-bacterie mogelijk tot gedwongen ontslagen leidt onder het personeel van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Vrijdag maakte interim-bestuursvoorzitter Peter Weeda bekend dat de affaire het ziekenhuis al zeven tot acht miljoen euro heeft gekost. Deels door meerdere onderzoeken. Daarnaast blijven patiënten weg uit het ziekenhuis.

De schade kan nog fors gaan oplopen. Zo moeten nog ongeveer 2000 mensen worden gescreend en dreigen er rechtszaken tegen het ziekenhuis. De bacterie heeft vrijwel zeker aan drie patiënten het leven gekost. Als het tot schadevergoedingen komt aan de nabestaanden, willen directie en bestuur van het ziekenhuis daar 'heel coulant' mee omgaan.

Bezuinigingen met mogelijk gedwongen ontslagen zijn hierdoor volgens Weeda niet uit te sluiten.

Bestuurder Joost Veldt van CNV Publieke Zaak vindt de uitlatingen van de interim-bestuursvoorzitter 'onbestaanbaar'. "We zullen niet accepteren dat het Maasstad Ziekenhuis de gevolgen van een falend bestuur afwentelt op de werknemers", zegt hij in een reactie.

"Van een bestuursvoorzitter mag je verwachten dat hij uitstraalt dat het Maasstad Ziekenhuis weer snel op het oude niveau is. Dan is het personeel weer hard nodig. Nu personeel ontslaan is kortzichtig". Veldt wijst erop dat de voorganger van Weeda bij het Maasstad Ziekenhuis, Paul Smits, met een flinke vertrekregeling afscheid nam. Conform zijn contract had Smits bij zijn ontslag recht op een basisjaarsalaris van bijna 2,5 ton.

Weeda was voor zijn interimschap lid van de raad van toezicht van het ziekenhuis. In die zin is Weeda mede-verantwoordelijk geweest voor het falen van het bestuur in de Klebsiella-crisis, zegt CNV Publieke Zaak. "De werknemers mogen blijkbaar de klappen opvangen", merkt de bond op.

De benoeming van Weeda tot interim-bestuursvoorzitter leidde eerder tot kritiek van de Tweede Kamerfracties van SP en PVV. Minister Edith Schippers van volksgezondheid liet hierop weten dat zij laat uitzoeken welke juridische mogelijkheden zij heeft om zonodig in te grijpen. De PVV vindt dat het hele bestuur van het ziekenhuis moet opstappen en aansprakelijk moet worden gesteld voor de dood van de drie patiënten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden