Geen ontslag voor Van Huet

AMSTERDAM – Gevangenisdirecteur J. van Huet hoeft zich geen zorgen te maken dat hij wordt ontslagen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Haarlemse bestuursrechter.

Van Huet spande vorige maand een kort geding aan tegen minister Donner van justitie. De gevangenisdirecteur noemt Donners uitlatingen in de Kamer op 9 maart 'grievend'. Hij stoorde zich aan de bewering van de minister dat hij een ambtenaar als Van Huet niet langer om zich heen wilde hebben. Dat zou slaan op het niet-loyaal uitoefenen van zijn taak.

Trouw schreef op 6 maart dat Van Huet en zijn collega van de Bijlmer-bajes C. Boeij werden bedreigd met ontslag. Zij uitten kritiek op Donners beleid.

Donner zei in een spoeddebat in de Kamer dat er met de twee een 'vertrouwensbreuk' was ontstaan. Een dag daarvoor zei hij nog op Radio-1 dat niet kritiek de reden was waarom beiden op non-actief waren gesteld, maar dat de boegbeelden in het gevangeniswezen weigerden om het beleiduit te voeren.

Volgens de rechter zijn er tegen de gevangenisdirecteur geen maatregelen genomen. Verder wees hij erop dat hij niet mag oordelen over wat de minister zegt in de Kamer vanwege de scheiding der machten.

Van Huet vond dat Donner zijn boekje te buiten was gegaan door hem in het openbaar zo de oren te wassen. Volgens hem loopt zijn loopbaan aanzienlijke schade op. De rechter vindt dat verwijt onterecht. Hij vindt dat Donner in algemene zin over de loyaliteit van ambtenaren sprak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden