Een schoonmaakster aan het werk in het hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Het kantoor is dicht vanwege het coronavirus.

Coronavirus

Geen ongebreidelde verspreiding; virusspoor is in Nederland nog te volgen

Een schoonmaakster aan het werk in het hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Het kantoor is dicht vanwege het coronavirus.Beeld REUTERS

Terwijl het coronavirus zich in Nederland nog verspreidt, vlakt de epidemie in brandhaarden van het eerste uur af.

Het aantal infecties met het coronavirus in Nederland verdubbelde maandag bijna, naar negentien. Het goede nieuws is dat ook voor die nieuwe gevallen het spoor terug nog te volgen is. 

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zit de Covid-19-epidemie in Nederland daarmee nog altijd in de eerste fase. De gangen van het virus zijn te volgen, van ongebreidelde verspreiding is geen sprake. Dat is een belangrijke wetenschap, want dat betekent dat het mogelijk blijft om met passende maatregelen verspreiding van het virus en nieuwe infecties af te remmen, zoals de stop op opnames en bezoek in het ziekenhuis in Gorinchem. 

Maandag was er opnieuw een ziekenhuis dat een opnamestop moest instellen omdat bij een patiënt Covid-19 was vastgesteld. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam besloot tot nader order geen nieuwe patiënten op te nemen op de intensive care omdat op die afdeling een patiënt had gelegen die was besmet met het nieuwe coronavirus. 

Dat was vorige week, en de besmetting is pas later vastgesteld, omdat de patiënt om andere medische redenen op de intensive care werd behandeld en er geen reden was hem te testen. De patiënt verblijft nu in het Erasmus MC, ook in Rotterdam.

Beeld Brechtje Rood

Bij het RIVM werden maandag negen nieuwe gevallen gemeld, waarmee het totaal aantal infecties in Nederland op negentien kwam. Onder meer in Alphen aan den Rijn, Houten, Helmond en Oss zijn besmettingen gemeld. Volgens het RIVM is voor vrijwel al die nieuwe patiënten de bron van besmetting na te gaan, omdat ze in risicogebieden zijn geweest, zoals Noord-Italië, of naasten zijn van mensen die eerder werden besmet.

Volgens de Europese evenknie van het RIVM, het ECDC, geldt dat in grote lijnen voor het hele Europese continent; het aantal ziektege­vallen met onbekende herkomst stijgt weliswaar, maar voor het overgrote deel van de Covid-19-patiënten geldt dat herleid kan worden waar zij het virus hebben opgelopen.

Kabinet houdt crisisberaad

Het kabinet houdt ernstig rekening met een veel grotere uitbraak van het coronavirus in Nederland. In een Kamerbrief schrijft minister Bruins (medische zorg) dat hij zich voorbereidt op ‘verdergaande maatregelen’. Dinsdag houdt het kabinet crisisberaad, samen met deskundigen van het RIVM. Mogelijk wordt daarna duidelijk op welke maatregelen Bruins doelt.

De minister roept zorgverleners alvast op ‘een stap verder’ te gaan. Zo zal er in ieder geval meer zorgpersoneel nodig­­ zijn. Ziekenhuizen moeten op zoek naar alternatieve locaties om patiënten op te vangen, zoals verpleeghuizen.

Artsen zijn bang dat de zorg onder druk komt te staan, omdat ze overbelast raken en er een tekort aan beschermingsmiddelen ontstaat. Bruins praat deze week met leveranciers in de hoop dit probleem op te lossen. Hij probeert ook via de EU extra hulpmiddelen aan te schaffen.

De Kamer wil, mogelijk dinsdagavond al, een debat met Bruins over het virus. Diverse partijen vinden het kabinet te laconiek optreden in vergelijking met andere landen.

De grootste Europese haard is nog altijd Noord-Italië, waar inmiddels meer dan 2000 mensen de ziekte hebben. Maandag kwamen er 335 nieuwe gevallen bij. Van alle patiënten wereldwijd huist nog altijd zo’n 90 procent in China. Het gaat om meer dan 80.000 Chinezen. Maar maandag werden in China slechts een dikke 200 nieuwe gevallen gemeld. Bovendien lijken er buiten de regio Hubei, waar de epidemie begon, in heel China geen nieuwe besmettingshaarden te zijn.

Beperkte kans

Het coronavirus, dat officieel Sars-Cov-2 heet, verspreidt zich op dit moment het hardst in Zuid-Korea en Iran. In Korea steeg het aantal infecties met zo’n 600 naar een totaal van 4300. In Iran steeg het aantal besmettingen met 523 naar 1500.

Volgens het ECDC is er nog altijd een aanzienlijk risico dat er in Europa nieuwe virusclusters ontstaan, zoals­­ in Noord-Italië. Dat risico is er omdat het virus, eenmaal binnen, van mens op mens kan worden overgedragen­­. Maar op dit moment wijst niets op het ontstaan van nieuwe haarden. Geen Europees land komt in de buurt van Italië. 

Frankrijk, een van de eerst getroffen landen in Europa, kende maandag wel een sterke toename. Met 61 nieuwe besmettingen ligt het aantal zieke Fransen nu op 191. Ook in Duitsland en Spanje namen de aantallen flink toe. Duitsland steeg van 130 naar 165, Spanje van 94 naar 120. Ook buurland Portugal is niet langer vrij van het virus nu daar maandag de eerste twee gevallen opdoken.

De gangen van het virus zijn op dit moment nog zo overzichtelijk, zegt het ECDC, dat de gemiddelde Europeaan slechts een beperkte kans heeft het tegen het lijf te lopen.

Reizigers op Schiphol.Beeld ANP

Lees ook:

Waarom sloegen de twee Nederlandse ziekenhuizen niet eerder alarm over corona?

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem ging zondag dicht, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam sloot maandagochtend de intensive care. Beide ziekenhuizen verpleegden ongeveer een week lang een patiënt met het nieuwe coronavirus, zonder dat te weten. Hoe kon dat, en wat zijn de gevolgen?

Een coronacrisis lijkt aanstaande, denk nu al aan hulp voor kleine bedrijven

Een crisis lijkt aanstaande door het coronavirus, denk nu al aan hulp voor kleine bedrijven, schrijft Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie aan de VU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden