Geen nieuwe Kuip, wel politieke frictie

Coalitiepartijen Rotterdam 'moeten elkaar maar eens goed in de ogen kijken' na afketsen bouwplannen

De Rotterdamse gemeenteraad mag de financiële risico's dan te groot vinden, voor de Feyenoord-directie is het zo helder als glas: een nieuwe Kuip moet en zal er komen. "Er is werk aan de winkel", zei stadiondirecteur Jan van Merwijk gisteren na afloop van de Rotterdamse gemeenteraadsvergadering. "We kunnen niet anders. Renovatie is geen optie. Dat biedt te weinig mogelijkheden." De directeur gaat samen met zijn team in beraad over de te nemen vervolgstappen.

Terwijl de Feyenoord-directie haar wonden likt, blijft het college van burgemeester en wethouders teleurgesteld en gespleten achter. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan (VVD) had de bouwplannen gepresenteerd als het pareltje van de gemeentecoalitie. Probleemgebied Zuid zou ermee uit de economische misère komen, de stad zou weer een iconisch gebouw rijker zijn. De gemeente hoefde enkel voor 165 miljoen euro, bijna de helft van het benodigde nieuwbouwbedrag, garant te staan, zo was de argumentatie. Maar D66 gooide roet in het eten. Door een tegenstem van de coalitiepartij verloren de collegeplannen hun meerderheid en bepaalde de oppositie dat de nieuwbouw van de baan is.

De grootste kou is inmiddels wel weer uit de lucht, zeggen de coalitiepartijen officieel. Toch blijft de politieke frictie goed zichtbaar. PvdA-raadslid Tom Harreman noemt de weerstand van coalitiecollega D66 ongelukkig en wenst zulke situaties in de toekomst te vermijden. "De fractievoorzitters moeten elkaar eens goed in de ogen kijken. Het is niet de bedoeling dat we elkaar voor het blok zetten."

Maar dat vindt D66-fractievoorzitter Salima Belhaj weer een kwalijke uitspraak. "Vanaf het begin ben ik helder geweest over hoe wij tegenover de plannen voor een nieuwe Kuip staan. We hebben ze nooit als meerwaarde voor de stad beschouwd. Als verkondigd wordt dat D66 heeft gedraaid, dan is dat een grote leugen. Het is geen coalitieaangelegenheid, dus we staan hier zelfstandig in." Een rondetafelgesprek van de coalitiegenoten is volgens Belhaj daarom niet verkeerd.

De vraag blijft: hoe nu verder? Leefbaar Rotterdam ziet de verantwoordelijke politici het liefst vertrekken. De grootste oppositiepartij heeft weinig vertrouwen in de enthousiasmerende capaciteiten van het huidige team. Fractievoorzitter Ronald Schneider: "De wethouder, maar ook de Feyenoord-directie is het niet gelukt om supporters, Rotterdammers en raadsleden warm te maken voor dit idee. Er moeten mensen komen die daar wel toe in staat zijn."

Ook oppositiepartij SP trekt de capaciteiten van wethouder Laan in twijfel. "We moeten ons afvragen of Laan hier de meest geschikte wethouder voor is. Je kunt niet eerst een plan voorstellen zonder na te gaan of er voldoende draagvlak voor is", aldus fractievoorzitter Leo de Kleijn. Laan zegt geen tegengeluiden uit de raad te hebben gehoord en acht haar functie niet in gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden