eten

Geen nieuw driesterren-restaurant in Nederland

null Beeld afp
Beeld afp

Topkoks, gastronomen en smulpapen in het algemeen kijken er al weken naar uit: de toewijzing van de sterren aan Nederlandse restaurants door de gezaghebbende Michelingids. Er komt volgend jaar geen derde driesterrenrestaurant bij, bleek vandaag tijdens de presentatie van de gids voor 2017.

De nieuwe rode gids van Michelin telt in totaal 106 Nederlandse sterrenrestaurants tegenover de 107 van 2017. De twee restaurants met drie sterren, de Librije in Zwolle en de Leest in Vaassen, behouden deze.

Het aantal restaurants met twee sterren staat nu op 19, tegenover 20 vorig jaar. Een daarvan is het nieuwe restaurant Tribeca in Heeze van kok Jan Sobecki. Vanuit het niets kreeg het twee sterren toegekend, opmerkelijk omdat Tribeca pas drie maanden open is.

De vreugde bij Sobecki en zijn echtgenote was dan ook groot: "We zijn met stomheid geslagen. We hadden gehoopt op 1 ster, we zijn pas drie maanden open. Maar direct twee! Wauw", aldus de topkok.

Het aantal restaurants met één ster is gelijk gebleven op 85, al horen daar wel wat andere namen bij. Voor 2017 zijn er vijf nieuwe restaurants uitgekozen die zich nu ook met een ster mogen tooien.

Zes restaurants verliezen al hun sterren omdat ze zijn gesloten, gaan sluiten of hun formule hebben gewijzigd.

134 zaken kregen erkenning in de vorm van een Bib Gourmand, restaurants met een goed drie­gangenmenu voor maximaal 37 euro. 'Bib' is een afkorting van Bibendum, de naam van de bekende mascotte van Michelin.

Vakmanschap

Bij de opening van de bijeenkomst in het Amsterdamse De La Mar-theater werd een minuut stilte gehouden voor Joop Braakhekke, de bekende kok en restaurateur die afgelopen week overleed.

Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker zei tijdens een toespraak blij te zijn met het thema van excellent vakmanschap, dat zij wil proberen te stimuleren.

De Michelinster is voor restaurants wat de Oscars zijn voor de filmwereld. Het prestigieuze keurmerk wordt sinds 1926 jaarlijks uitgereikt, op basis van de oordelen van anonieme rondreizende inspecteurs. Aanvankelijk werd gewerkt met één ster, maar in 1931 begon de gids met een onderverdeling in drie sterren die tot vandaag de dag geldt.

In 1957 deelde de Franse bandenfabrikant voor het eerst sterren uit in Nederland, maar tien jaar geleden kreeg ons land pas een aparte gids. In 2002 werd voor het eerst een derde ster toegekend aan een Nederlands restaurant.

Champions League

De sterren gaan naar restaurants, maar zijn zeer verbonden met de chefkoks die er de gerechten bedenken en maken. Als een sterrenkok vertrekt, verliest het restaurant doorgaans ook zijn ster.

Koks kennen het belang van de sterren maar al te goed. "De impact van een ster is groot", zei Gerard Wollerich van restaurant Wollerich in Sint Oedenrode. Ook Ron Blaauw erkent de roem voor de topkok, maar tevens de vergankelijkheid ervan. "Een ster voelt als het winnen van de Champions League", aldus Blaauw, die relativeert: "Je bent zo goed als je laatste hoofdgerecht. "

Herberg Onder de Linden in het Groningse Aduard, waar Trouw vanochtend over schreef, mag zijn ster behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden