Paasviering

Geen Nederlandse bloemen in Rome en andere paasgebeurtenissen

Monseigneur Van de Hende, bisschop van Rotterdam, zegende vorig jaar een vrachtwagen met bloemen voordat deze vertrok naar het Vaticaan voor de paasviering met de paus. Dit jaar ontbreken de Nederlandse bloemen. Er is een viering zonder aanwezigheid van gelovigen. Beeld ANP
Monseigneur Van de Hende, bisschop van Rotterdam, zegende vorig jaar een vrachtwagen met bloemen voordat deze vertrok naar het Vaticaan voor de paasviering met de paus. Dit jaar ontbreken de Nederlandse bloemen. Er is een viering zonder aanwezigheid van gelovigen.Beeld ANP

De Haagse predikant Jaap van den Akker gaat maandag ­samen met een gemeentelid paaspakketten maken. Daar zit voor alle vieringen rond Pasen iets in wat past bij de rituelen van de dag. “Daarmee willen we gemeenteleden in deze zo belangrijke week iets meer bieden dan alleen kijken naar een dienst op het beeldscherm”, zegt de dominee van de Protestantse wijkgemeente in Bezuidenhout.

Voor het avondmaal op Witte Donderdag is er een flesje ­druivensap en een in plastic verpakte matze. In het pakket zit een kruisje voor Goede ­Vrijdag. Bij de paaswake op ­zaterdag kunnen gemeente­leden een waxinelichtje opsteken, als symbool voor de overgang van duisternis naar licht. En op Pasen wordt het nieuwe leven gevierd met bloembollen uit het Paaspakket.

Rond de vijftig kerkleden ­hebben het pakket besteld. Ze kunnen het ophalen bij de Triumfatorkerk. En anders brengt de dominee de spullen voor de deur.

Zingen in Veere

In Veere wordt er op Goede Vrijdag samen gezongen. Stadsbeiaardier David van der Vlies zal om 19.00 uur de klokken luiden en het lied ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ spelen op het historische carillon. Het is de bedoeling dat mensen dat lied uit het Liedboek meezingen, in hun tuin, in de deuropening, op straat.

“Dit is een lied dat mensen heel sterk raakt”, zegt predikant Jouke Droogsma van de Protestantse Gemeente in Veere en Gapinge. “Zeker in deze tijd, die voor veel mensen erg spannend is, maakt dit lied duidelijk dat het leven niet stopt op Goede Vrijdag, maar dat het doorgaat. Houd moed, blijf ­hopen, die beweging zit erin.”

Mensen mogen ook in de Stille Week worden gehoord, vindt de predikant. Stilte heeft voor hem te maken met solidariteit, door het samen zingen wordt dat onderstreept: mensen zijn niet alleen. De dominee maakt daarom ook filmpjes van zijn gemeenteleden. Die laat hij met Pasen zien – online.

Paus zonder Nederlandse bloemen

In verband met het coronavirus zijn alle publieke evenementen met paus Franciscus voorlopig afgelast. Dat heeft grote consequenties voor de liturgische plechtigheden waarin hij voorgaat, zowel in de Goede Week als met Pasen. Zo zou Franciscus in coronavrije tijden de plechtigheden van Palmzondag beginnen bij de obelisk op het Sint-Pietersplein, waarna een processie met palmen zou ­beginnen, gevolgd door een eucharistieviering. Nu gebeurt dit alles in de Sint-Pieter met een beperkt aantal mensen. Dit jaar gaat de paus op Witte Donderdag ook niet naar een gevangenis of een andere ­instelling voor de viering van het Laatste Avondmaal, waarvan het voetwassingsritueel een onderdeel is.

De Kruisweg, die normaal met publiek wordt gehouden in en rond het Colosseum, is nu op een goeddeels verlaten Sint-Pietersplein. Alles wordt door het Vaticaan live uitgezonden.

Op paaszondag viert de paus de hoogmis in de Sint-Pieter, houdt hij zijn paastoespraak en geeft aansluitend zijn zegen Urbi et Orbi. Dit gebeurt weer zonder de aanwezigheid van gelovigen. Ook de Nederlandse bloemen, die gewoonlijk het Sint-Pietersplein met Pasen opluisteren, ontbreken dit jaar. Het beroemde zinnetje ­‘Bedankt voor de bloemen’ zal dus niet klinken. De rozen die niet naar Rome zijn gegaan, zijn geschonken aan Nederlandse ziekenhuizen.

Lees ook:

Een huiselijke Stille Week maakt creatief

Nu kerkdiensten zijn afgelast, wordt de Stille Week of Goede Week thuis gevierd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden