Geen Nederlands, geen uitkering

Maar hoe strikt dat wordt gehandhaafd, zal per persoon verschillen

"Mensen moeten meewerken, zodat zij een baan kunnen vinden", zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken gisteren over haar plan om iedereen in de bijstand te verplichten om de Nederlandse taal te leren.

Het voorstel is onderdeel van het strenger maken van de regels voor uitkeringsgerechtigden. Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met de regel dat uitkeringsgerechtigden een 'tegenprestatie' moeten leveren in de vorm van vrijwilligerswerk, dat de kleding van een sollicitant passend moet zijn en dat een persoon maar moet verhuizen als er in zijn woonplaats geen werk is te vinden, maar elders wel.

De maatregel die het kabinet er nu aan wil toevoegen, houdt in dat de gemeente kan eisen dat een bijstandsgerechtigde Nederlands gaat leren. Dat gebeurt als de sociale dienst vindt dat gebrek aan kennis van de taal een belemmering is bij het vinden van werk.

Weigert een bijstandsgerechtigde mee te werken, dan wordt de uitkering gekort met twintig procent. De korting loopt op naar veertig procent als er na een half jaar nog geen vorderingen zijn gemaakt en de uitkering stopt volledig als er na een jaar nog niets is veranderd.

Over de plicht Nederlands te leren zijn afspraken gemaakt bij de coalitieonderhandelingen tussen VVD en PvdA in 2012. De andere maatregelen om de bijstand strenger te maken, zijn door de Tweede Kamer aanvaard onder de voorwaarde dat gemeenten de vrijheid hebben een eigen invulling te geven aan de landelijke richtlijnen.

Zo gaat het waarschijnlijk ook met het Nederlands leren. Op de vraag hoe strikt de maatregel moet worden nageleefd, zei Klijnsma gisteren: "Dat hangt er vanaf hoe een mens erbij zit."

De staatssecretaris zei verder dat uitkeringsgerechtigden de Nederlandse taal basaal moeten beheersen. Dat wordt getest met een taaltoets. Zij moeten zich op de werkvloer kunnen redden. Er wordt alleen op de uitkering gekort als er 'verwijtbaar' niet wordt meegewerkt aan verbetering van het Nederlands.

Van het voorstel zijn nog niet alle details bekend. Het plan ligt bij de Raad van State voor advies en wordt over een paar weken naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden