Geen muizen, schimmel of bacteriën

Een schoon huis is te belangrijk om te korten op thuishulp, vinden lezers. Gemeenten moeten daar rekening mee houden.

Veel bacteriën

Monic Slingerland heeft het over anderhalf uur huishoudelijke zorg per week, maar de wekelijkse zorg van 2 uur is teruggebracht naar drie uur in de 14 dagen. Ik denk dat het keukenblok én de badkamer én de wc dan wel erg veel bacteriën bevatten. De gemeente Maarssen heeft niet de moeite genomen voor een keukentafelgesprek. Er wordt verwacht dat er een contract getekend wordt voor de afspraak van deze drie uur. Ik heb niet getekend, want ik was het er totaal niet mee eens. Veertien dagen niet schoonmaken geeft vervuiling.

F. van der Oord Maarssen

Verloederen

Stel je voor dat je (vrijwel) niets meer kunt doen in je huishouden en je alles wat je lief is, wat je hebt verzameld en verzorgd, ziet vervuilen, verloederen. Misschien gaat je fysieke gezondheid niet galopperend achteruit, maar hoe is het met je psychische gezondheid, je zelfrespect, je restje levensvreugde? Of telt dat niet mee? Wekelijks: eettafel afnemen, salontafel idem, kussens uitkloppen, onder kasten, bed, stoelen en tafel. Wekelijks stofzuigen, beddengoed wassen en strijken, de afwas doen, handdoeken wassen, plantjes water geven. Laten de verantwoordelijke politici eens zes weken van hun zomervakantie zo doorbrengen!

Vera Bondy Amsterdam

Rest blijft liggen

De rest komt de volgende keer wel. Maar ook die volgende keer is er maar een uur ter beschikking dus blijft de rest liggen tot in lengte van dagen. Ik vind het een schande dat er gemeenten zijn die zo met hun burgers omgaan en zodoende een 'spaarpotje' van 362 miljoen kweken.

Gemeenten: besteed die gelden waarvoor ze bedoeld zijn. Schoonmaken kan ook een vorm van zorg en hulp zijn.

Nel Eshuis Putten

Muizen en schimmel

Ik ben negentig jaar en ben al meer dan anderhalf jaar aan het vechten voor betere zorg. Op de vraag van Monic Slingerland of een bewoner zelf mag bepalen hoe schoon het huis moet zijn is mijn antwoord: meebepalen altijd. Doorslaggevend moet dan wel zijn of er medische klachten zijn. Zo reageer ik heel sterk op de schimmel in de badkamer. Ik had ook last van een muizenplaag door het te lang blijven staan van vaatwerk.

Jopie Brand van den Berg Papendrecht

Schone onderbroek

Ik word ziek van een huis dat niet schoon is en voel me plezierig in een huis dat dat wel is. Waar ik echter doodziek van word zijn die ambtenaren die zich al jaren tot in detail met mijn leven willen bemoeien. Die met oogkleppen op elke minuut zorg onder een vergrootglas willen leggen. 'Hoe vaak verschoont u uw bed en waarom zou u uw bed vaker willen verschonen?' Een vraag die ik niet wenste te beantwoorden maar die steeds weer werd gesteld. De rechter maakte hier korte metten mee: twee wasmachines per week, dan leek hem een uur voor de was redelijk. Een paar dagen later weer die ambtenaar. Een mail met: 'Hoe vaak verschoont u uw bed en waarom wilt u uw bed vaker verschonen?' Ik had bijna teruggemaild of men nog wilde weten hoe vaak ik een schone onderbroek aantrok.

Tjitske Bongers Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden