'Geen militairen naar CAR omdat ze al naar Mali gaan'

Nederland zou wel militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) kunnen sturen, maar doet dat niet omdat we al militair actief zijn in Mali. Dat is, volgens minister Frans Timmermans, van buitenlandse zaken een "politieke keuze".

Timmermans zei dat gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. De Verenigde Naties willen duizenden blauwhelmen naar de CAR sturen.

Ook de Europese Unie ontplooit er een vredesmissie van zo'n duizend militairen die moeten helpen de veiligheid in het door geweld geteisterde land te herstellen. Maar de troepenopbouw verloopt problematisch, omdat te weinig landen militairen willen leveren.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Timmermans daar dinsdag in de marge van de nucleaire top in Den Haag op aangesproken, zei de minister. Maar Timmermans heeft de boot afgehouden en gezegd dat het niet voor de hand ligt dat Nederland, gezien de deelname aan de missie in Mali, militairen levert voor de missie in de CAR.

"We kunnen het wel, maar kiezen ervoor om onze inzet op Mali te concentreren", zei Timmermans. Hij benadrukte dat zijn collega Lilianne Ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) momenteel bekijkt wat Nederland wel voor de CAR kan doen. Het kabinet gaf eerder al aan bereid te zijn financiële en logistieke hulp te bieden.

Nederland is militair overigens wel betrokken bij de Europese vredesmissie voor de CAR. Twee stafofficieren zijn actief op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland. Mogelijk worden daarnaast nog twee Nederlandse stafofficieren ingezet op het andere hoofdkwartier van de missie in de hoofdstad Bangui, aldus Defensie.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vroeg de internationale gemeenschap vorige week nog om militairen te leveren voor de VN-vredesmacht die de rust moet helpen terugkeren in de CAR.

Commissaris Navi Pillay waarschuwde dat de haat tussen christenen en moslims in de CAR een 'angstaanjagend niveau' heeft bereikt. Met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen is het geweld inmiddels "buitengewoon wreed van aard", aldus Pillay. Volgens haar vinden de wreedheden ongestraft plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden