Geen migratie, basta islam: Wilders stapt in Europese rechtse superfractie

Geert Wilders van de PVV was zaterdag in Milaan, om op initiatief van Lega-leider Matteo Salvini afspraken te maken over een “rechtse superfractie” in het Europees parlement na de aanstaande verkiezingen.

Redactie

De nieuwe alliantie van Europese rechts-nationalisten en -populisten ziet een historische wending in Europa voor zich. Salvini sprak in zijn slotwoord van een historische dag en van de herovering van Europa op de bureaucratie. “We moeten alles in het werk stellen het continent te bevrijden van Brussel”. Doel is verdergaande samenwerking in de EU een halt toe te roepen, nationale staten te versterken en een “vesting Europa” te creëren.

Arrogante technocraten

Enkele tienduizenden sympathisanten waren naar de bijeenkomst op het plein voor de kathedraal van Milaan gekomen. Onder de sprekers waren behalve Salvini onder anderen de Française Marine Le Pen (Rassemblement national) en Jörg Meuthen (AfD). Deze Duitser hekelde de “arrogante technocraten”, die Europa te gronde richten en riep op deze elite langs politiek weg ten val te brengen.

“Geen migratie, basta islam”, voegde Wilders toe. “De elite in Brussel wil onze identiteit en veiligheid wegnemen. Ze wil ons met steeds meer migranten overspoelen’'. Hij prees de Italiaanse gastheer. ,,Europa heeft meer Salvini’s nodig”.

Salvini benadrukte dat de twaalf partijen die samen gaan optrekken niet extremistisch zijn, maar vertegenwoordigers van het gezond verstand. “Dit is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis, geschreven in Milaan”.

Weerwoord kwam van protesterende linkse groeperingen: “Fascisten weg uit Milaan”. Op spandoeken aan huizen was onder meer te lezen: “Terug naar menselijkheid” en “Alleen bruggen, geen muren”.

Lees ook:

Na de Europese verkiezingen moeten partijen zakendoen met ongemakkelijke vrienden

De ChristenUnie zit in een lastig parket. De Britse Tories vertrekken uit de Europese fractie waar de ChristenUnie bij hoort en Thierry Baudet klopt op de deur.

Er zijn mensen voor wie Wilders, Baudet en Orbán helden zijn

Er bestaan mensen voor wie Geert Wilders een held is. Al jarenlang wordt hij onafgebroken bedreigd en daarom onafgebroken beveiligd. Vanwege zijn opvattingen. Iemand die onder zulke omstandigheden volhardt in het uitdragen van zijn mening, mag je waarlijk een held noemen, een held van de vrije meningsuiting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden