Geen mega-zendmasten op Veluwe

APELDOORN - Op de Veluwe komen geen 335 meter hoge zendmasten. Het belang van de natuur weegt in dit geval zwaarder dan het recht van vrije meningsuiting.

Na vijf jaar juridisch touwtrekken heeft de Raad van State het verlossende woord gesproken. De gemeente Apeldoorn heeft volgens het hoogste rechtscollege terecht popzender Delta Radio een vergunning geweigerd om bij Radio Kootwijk vier enorme zendmasten te plaatsen.

Tegen dat plan is van meet af aan geprotesteerd. De zendmasten zouden een ongekende 'horizonvervuiling' van het Centraal Veluws natuurmassief betekenen. Bewoners van het dorpje Radio Kootwijk waren bovendien bang voor de gevolgen van de krachtige straling voor hun gezondheid en storing van apparatuur. Secretaris J.W. Udo van de Stichting Platform Kootwijk is opgelucht over de uitspraak van de Raad van State, hoewel deze nog een uitspraak moet doen over de weigering van Apeldoorn om aan Delta Radio een milieuvergunning af te geven.

De gemeente Apeldoorn gaat ervan uit dat deze uitspraak geen invloed meer heeft. De bouw van de vier zendmasten is nu al 'definitief van de baan'. Apeldoorn is 'zeer tevreden' dat de Raad van State de argumentatie van de gemeente volgt.

'Het belang van de natuur weegt zwaarder dan het recht van vrije meningsuiting'. Daarop had Delta Radio een beroep gedaan, maar dat gaat volgens de Raad van State niet op omdat het commerciële radiostation de zendmasten ook ergens anders kan bouwen.

De bouw van zendmasten op de Veluwe leek eerder juridisch niet tegen te houden omdat het bestemmingsplan Kootwijk niet voorzag in zulke hoge bouwwerken. Apeldoorn is bezig met een nieuw bestemmingsplan dat masten die hoger zijn dan 75 meter verbiedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden