Geen meelevend kerklid? Dan ook geen baan bij christelijk kinderdagverblijf

De groepleidster zong en bad met de kinderen en ouders hadden geen klachten. Een kerklidmaatschap is volgens haar niet nodig. Beeld ANP XTRA
De groepleidster zong en bad met de kinderen en ouders hadden geen klachten. Een kerklidmaatschap is volgens haar niet nodig.Beeld ANP XTRA

Ben je meelevend lid van een kerk of niet? Dat was de cruciale vraag voor een groepsleidster van een christelijk kinderdagverblijf in Zwolle. Ze was geen meelevend lid en haar contract werd daarom niet verlengd. Dat mag, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens

Stel, je wilt aan de slag bij een christelijk kinderdagverblijf. Je beschouwt jezelf ook als christen. Als kind ben je gedoopt en je staat nog ingeschreven bij de kerk van je ouders, maar je zoekt nog een kerk die bij je past. Je baas heeft er alle vertrouwen in dat je die zult vinden en neemt je aan. Maar het lukt niet om een passende kerkelijke gemeente te vinden. En bovendien heb je geen kerk nodig om christen te zijn. Vind jij. Maar je baas niet. Je contract wordt niet verlengd.

Kerklidmaatschap vereist
Dit overkwam de medewerkster van het christelijke kinderdagverblijf De Kleine Reus in Zwolle. Ze wordt hier in februari 2010 aangenomen en een jaar later wordt haar contract verlengd. Maar voordat het een derde keer verlengd wordt, moet ze op gesprek komen. Ze is immers nog niet lid is van een christelijke kerk en dat is wel een vereiste. Er wordt afgesproken dat ze nog één tijdelijk contract krijgt, maar dat ze zo snel mogelijk een andere baan moet vinden. Haar laatste werkdag is 31 januari 2013.

Discriminatie
De vrouw voelt zich gediscrimineerd. Ze functioneerde goed, ouders hadden geen klachten, ze bad en zong met de kinderen. Dan is een kerklidmaatschap toch niet nodig? In 2014 dient ze een verzoek in bij het College voor de Rechten van de Mens. Is hier geen verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst? Er is wel inderdaad onderscheid op grond van godsdienst gemaakt, stelt het College. Maar niet elk onderscheid is verboden.

Of een meelevend kerklidmaatschap nodig is voor het type christelijke identiteit dat de kinderopvang nastreeft, is een vraag van theologische aard. Daar brandt het College zich niet aan. Maar het is wel van oordeel dat De Kleine Reus voldoende verband heeft gelegd tussen de kerkeis en de grondslag van het bedrijf. De eis mag dus gesteld worden.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Onderscheid tussen christenen
Waarom is dat kerklidmaatschap volgens het kinderdagverblijf zo belangrijk? Wat is het verschil tussen een christen die lid is van een kerk en een christen die dat niet is? Wat als je niet bij een kerk hoort, maar ervoor kiest om je geloof op een andere manier 'in conditie' te houden?

"Je kan niet op een eiland geloven", stelt Sybe de Vries, advocaat van De Kleine Reus. "Zonder voeding droogt het geloof op." De directie van de kinderopvang wil zelf niet reageren, uit angst dat hun woorden verkeerd worden uitgelegd.

Kan je voeding dan alleen in de kerk krijgen? De Vries: "Je wilt als werkgever iets objectiveerbaars hebben. We wilden niet discussiëren over de vraag: 'Ben je wel christelijk genoeg?' Daarmee treed je in de privésfeer. Maar meelevend kerklidmaatschap is te toetsen."

Wat is 'meelevend'?
Welke kerk, dat had weinig uitgemaakt. De ouders die hun kinderen naar De Kleine Reus sturen zijn over het algemeen christelijk gereformeerd, vrijgemaakt-gereformeerd en Nederlands gereformeerd. Maar de medewerkster had zich volgens De Vries ook mogen aansluiten bij een baptistengemeente of bij de rooms-katholieke kerk.

En 'meelevend', wat is dat exact? Dat gaat volgens De Vries vooral om regelmatige kerkgang. "Het is niet verplicht om bijvoorbeeld ook ouderling of diaken te worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden