Update

Geen lijsttrekkersstrijd ChristenUnie, wel meer zeggenschap voor leden

De nieuwe partijvoorzitter Piet Adema geeft zijn eerste speech in zijn functie tijdens het congres van de ChristenUnie. Beeld anp
De nieuwe partijvoorzitter Piet Adema geeft zijn eerste speech in zijn functie tijdens het congres van de ChristenUnie.Beeld anp

De leden van de ChristenUnie krijgen meer zeggenschap binnen de partij. Een lijsttrekkersverkiezing zal er voorlopig niet komen. Een voorstel om die nu al in te voeren, haalde het zaterdag niet tijdens het partijcongres in Ede.

Het partijcongres heeft het bestuur zaterdag opdracht gegeven met uitgewerkte voorstellen te komen om leden meer zeggenschap te geven binnen de partij. Die worden tijdens een congres in het najaar besproken.

Op dit moment is de landelijke ChristenUnie in feite een vereniging van kiesverenigingen. Op congressen maken afgevaardigden de dienst uit. Welke vorm de ledendemocratie straks krijgt, staat nog niet vast. Waarschijnlijk komt er een mengvorm, waarbij zowel afgevaardigden van kiesverenigingen als leden een stem in het kapittel krijgen. De partij telt zo'n 24.000 leden.

Het congres van de ChristenUnie heeft ook de 48-jarige Piet Adema tot nieuwe partijvoorzitter gekozen. Hij was politiek secretaris. Adema was de enige kandidaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden