Geen lengte onder het bord

Door tekort aan lange meisjes dreigt progressie van nationale basketbalteams te stagneren

Gezocht: lengte onder de basket. Het klinkt paradoxaal in het land met de langste inwoners ter wereld, maar de Nederlandse Basketbalbond trekt aan de bel. Er zijn te weinig lange vrouwen. Op termijn, waarschuwt de NBB, verliezen de nationale teams de met moeite veroverde aansluiting met de internationale basketbaltop.

Dat mag inderdaad vreemd klinken, zegt Remy de Wit, talentcoach bij het opleidingscentrum voor vrouwenbasketbal. De Nederlandse vrouw is statistisch gezien de langste, 1.70 meter volgens de laatste cijfers. Voor meisjes ligt dat gemiddelde aanzienlijk hoger, weet De Wit. "En toch missen wij lengte op cruciale posities op het veld. Met name onder het bord."

De tegenstrijdigheid heeft te maken met de manier waarop clubcoaches hun jonge meiden inzetten, meent De Wit. "Veel lange meisjes worden verkeerd getraind. Ze staan vooral op de verkeerde posities." Voeg daarbij het gegeven dat basketbal in Nederland een kleine sport is en je begrijpt dat de vijver waaruit de bond kan vissen, klein is, doceert De Wit. "Concurrerende zaalsporten als volleybal en handbal snoepen veel potentiele lengte af."

De Wit wil overigens niet spreken van een noodkreet van de bond. Sinds de NBB in 2009 in Amsterdam een eigen talentenschool is begonnen, kruipen de lichtingen met Oranjemeisjes langzaam richting Europese top. De 'Dutch Angels' onder 18 werden op het EK van vorig jaar vierde. Ook de jaargangen daaronder spelen geregeld de gevestigde basketbalnaties van de mat.

Een smalle basis of niet, zondag luisterden er in de Sporthallen Zuid in Amsterdam ruim vijftig jonge meisjes van 1,80 en langer aandachtig naar tips en adviezen van oud-speelsters en coaches. De NBB is sinds kort met 'Lange Meidentrainingen' begonnen. Wie talent met lengte combineert mag rekenen op een invitatie voor het talententeam van de bond. Overkoepelend orgaan van het traject is het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO), waarin zeven sporten zijn verzameld.

De Wit: "Ik durf te stellen dat het een succes is. Eind november was de eerste training met meer dan zestig meiden. Afgelopen zondag stond er weer een grote groep en binnenkort organiseren wij weer een training."

De 'Lange Meidentrainingen' in de Amsterdamse thuisbasis van de 'Dutch Angels' worden tevens aangegrepen om te schaven aan de gebrekkige trainingskennis van met name clubcoaches. Vrouwenbondscoach Meindert van Veen gaat met coaches, met en zonder licentie, in gesprek over tactieken, posities en het beter benutten van jonge speelsters.

De vraag blijft waarom de basketbalbond zich genoodzaakt zag actie te ondernemen en niet de clubs. Zij voelen per slot van rekening als eerste het gemis aan lengte. De vraag stellen is een voorzichtig antwoord uitlokken. De relatie tussen bond en clubs is een broze. "De kwaliteit van de coaches loopt nogal uiteen", vertelt De Wit die er voor wil waken op op zere tenen te trappen. "Er is op clubniveau vaak te weinig tijd en aandacht voor gerichte trainingen", zegt hij vervolgens diplomatiek. Het gevolg is dat meisjes met lengte op posities komen te spelen waar ze slecht uit de verf komen.

Wat volgens De Wit ook niet vergeten mag worden is de toegevoegde waarde. "De trainingen gaan er vooral om dat wij zorgen dat lange meisjes zich ergens thuisvoelen. Dat ze weten dat ze lotgenoten treffen."

Niet alle verenigingen stonden te juichen toen de bond destijds met het CTO in zee ging. In de ogen van sommige clubs kaapte de bond de beste talenten weg en stelde de speelsters vervolgens vrolijk op in het eigen team in de reguliere competitie. De gevoeligheden zijn ondertussen geslonken, constateert De Wit, maar nog wel altijd latent aanwezig. "Dat is een andere discussie. De meesten zien in dat wij sinds vijf jaar veel progressie boeken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden