Geen land opent de haven voor migrantenschip Sea Watch 3

Een migrant aan boord van de Sea-Watch 3. De boot vaart nog altijd rond op de Middellandse Zee, omdat geen land de haven ervoor wil openen.  Beeld AP
Een migrant aan boord van de Sea-Watch 3. De boot vaart nog altijd rond op de Middellandse Zee, omdat geen land de haven ervoor wil openen.Beeld AP

Al bijna een week is de bemanning van het schip Sea Watch 3 op zoek naar een haven waar het de 32 mensen die ze zaterdag uit de Middellandse Zee heeft gered kan afzetten.

Pieternel Gruppen

Tot nu toe heeft geen land toegezegd de migranten die bij de kust van Libië werden gered, op te zullen vangen. Italië laat geen schepen van ngo’s meer toe in zijn havens.

De Sea Watch 3, die onder Nederlandse vlag vaart, dobbert al dagen tussen Libië en Malta, zegt persvoorlichter Ruben Neugebauer van de Duitse hulporganisatie. Er wordt gepraat met de Nederlandse en Duitse autoriteiten, maar een oplossing is nog niet in zicht.

“De situatie op het schip is stabiel, al beginnen de voorraden wel op te raken en worden mensen ook nerveus omdat ze niet weten wanneer ze voet aan wal kunnen zetten”, vertelt Neugebauer. Onder de geredde migranten zijn zes minderjarigen, drie van hen zonder begeleiding.

Samen kerstmis gevierd

“Met zeventien verschillende nationaliteiten en diverse religieuze achtergronden aan boord, hebben ze Kerst gevierd en tradities met elkaar gedeeld.” Een ander reddingsschip, Open Arms, dat afgelopen weekend ruim driehonderd mensen uit de Middellandse Zee redde, is op weg naar Spanje. De twee hulporganisaties hebben zich samen met Mediterranea verenigd in de coalitie United4Med om zo hun krachten te bundelen. Eerder deze maand liet Artsen zonder Grenzen weten te stoppen met reddingsacties op zee. Onder meer de zoektocht naar een nieuwe vlag, en rechtszaken tegen bemanningsleden noodzaakten de hulporganisatie het schip de Aquarius in de haven te houden.

Afgelopen jaar verdronken meer dan tweeduizend mensen in de Middellandse Zee. Donderdag kreeg Sea Watch een melding van het maritiem coördinatiecentrum in Rome dat er een rubberboot met 75 opvarenden in nood was, zegt Neugebauer. “Maar de boot is vooralsnog niet gevonden.”

Lees ook:

Mee op de Sea Watch: eindeloos wachten op mensen in nood

De Sea Watch 3 vaart vanuit Malta richting Libië om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij voer eerder dit jaar mee en deed verslag.

De golven worden hoger, maar Sea Watch 3 laat niemand achter op zee

De Sea Watch 3 vaart voor de kust van Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Aflevering 5: Reddingsoperatie.

Tussen de migranten op zee: ‘Eerlijk gezegd is dit het meest zinvolle dat ik ooit heb gedaan’

De Sea Watch 3 vaart vanuit Malta richting Libië̈ om mensen in nood op de Middellandse Zee bij te staan. Journalist Myrthe Verweij is aan boord en doet verslag. Deel zes en slot van een serie: Terug naar Malta

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden