Geen knock out 'gladiatorenstrijd' aartsbisschop Williams en atheïst Dawkins

Richard Dawkins (links) en Rowan Williams voor aanvang van het debat in Oxford. Beeld reuters
Richard Dawkins (links) en Rowan Williams voor aanvang van het debat in Oxford.Beeld reuters

In de ene hoek, de leider van de Anglicaanse kerk. In de andere, 's werelds meest eloquente criticus van religie. Het treffen tussen de Britse aartsbisschop Rowan Williams en de atheïstische wetenschapper Richard Dawkins donderdagavond in Oxford was er een in de klasse van de zwaargewichten.

"Waarom uw tijd verspillen met een herinterpretatie van Genesis zodat het binnen de wetenschap van de 21ste eeuw past?" vroeg Dawkins tijdens het debat over de oorsprong van de mens. "Waarom uw wereldbeeld ontsieren met iets rommeligs als een God?" wierp hij de aartsbisschop toe. Dawkins kon er met zijn hoofd niet bij. Wetenschap heeft al zoveel grote vragen beantwoord, en zal dat in de toekomst ook doen met vragen die voor onze generatie nog ondenkbaar zijn.

"De schrijvers van de Bijbel ... werden niet geïnspireerd 21ste eeuwse natuurkunde te bedrijven", antwoordde Williams. "Zij werden geïnspireerd hun lezers de kennis te geven die God voor ons heeft bedoeld." Williams wijst wetenschap zeker niet af. Maar "als ik mijn plaats in het universum wil begrijpen, behoud ik mij het recht voor om terug te gaan naar Genesis."

Waar vooraf werd gehoopt en gevreesd voor een ruwe gladiatorenstrijd, daar verliep de discussie hoffelijk en kalm. Het publiek was gevraagd niet na elk raak argument te applaudisseren, juist om de sfeer van een wedstrijd te voorkomen. Wat ook hielp was dat Williams en Dawkins niet ingingen op de rol van religie in de Britse maatschappij, een heet hangijzer sinds een omstreden uitspraak van de Britse minister Sayeeda Warsi. Vorige week schreef de islamitische Warsi dat militante secularisten de maatschappij bedreigen. In het publieke debat dat volgde, lieten zowel Dawkins als Williams zich niet onbetuigd.

Klik hier voor beelden van het debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden