Geen kinderboeken in De Waag Half miljoen tekort om gebouw te kunnen exploiteren

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Er komt toch geen kinderboekencentrum in De Waag in Amsterdam. Het college van B & W heeft gisteren besloten de Stichting Centrum voor het Kinderboek niet langer als huurder van het 'oudste wereldlijke gebouw van Amsterdam' te beschouwen.

Aanleiding zijn de financiële tegenvallers bij de afbouw en inrichting van het gebouw en de tegenvallende sponsorgelden. Afgesproken was dat de huurder, het Amsterdam Monumentenfonds (AMF), de bouwkosten zou betalen, maar het gemeentelijk grondbedrijf moest diverse malen bijspringen om de tegenvallers op te vangen. In totaal heeft de gemeente Amsterdam 1,1 miljoen bijgedragen.

De Waag staat leeg sinds het Joods Historisch Museum in 1987 een nieuw onderkomen kreeg. Vorig jaar gaf de gemeenteraad, na herhaaldelijk uitstel, de voorkeur aan het kinderboekencentrum boven een reclamemuseum en de stichting Poparchief. Het kinderboekencentrum werd alom geprezen als 'leuk idee', hoewel de financiële onderbouwing van het geheel nogal rammelde. Het reclamemuseum, dat over een keurig sluitende begroting beschikte, trok zich al eerder terug uit de race, murw geworden van de besluiteloosheid van het gemeentebestuur. Dat bezweek uiteindelijk voor het 'symphatieke' plan van een kinderboekencentrum.

Na alle tegenvallers mist het kinderboekencentrum nu nog een half miljoen om het gebouw klaar te maken voor exploitaitie. Besprekingen hierover tussen vertegenwoordigers van het centrum en de gemeente leverden gisteren niets op. Voorzitter Nettie Heimeriks van de Stichting kinder- en jeugdliteratuur wilde nog geen oordeel geven over de hele gang van zaken. “Naar mijn idee was het gebouw na al die jaren leegstand in een vreselijk slechte staat. Maar misschien hebben wij de touwtjes wel verkeerd aan elkaar geknoopt.” Of er een nieuwe locatie wordt gezocht voor het boekencentrum kon ze niet zeggen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente was de Waag niet zover af dat voor een nieuwe bestemmig ingrijpende verbouwingen nodig zijn. Gegadigden voor invulling van het gebouw kunnen zich melden. Dat het reclamemuseum weer terug in beeld komt, is niet ondenkbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden