Geen kerstkaarten in spookflat Kleiburg

Chaya Phagoe en haar zoon Ravindra willen niet meer op hoogte wonen. ©JEAN-PIERRE JANS

REPORTAGE | "Schrijf je op dat dit in Nederland gebeurt?" vraagt Chaya Phagoe streng. In haar appartement op de zesde verdieping van de enige nog niet gerestaureerde Bijlmerflat in Amsterdam heeft ze net op hoge toon een opsomming gemaakt. Onbetrouwbare verwarming, een gaslek door koperdiefstal, verslaafden die hun behoefte op de trap doen, bloedvlekken, naalden - de lijst met ongemakken in de in 1971 gebouwde flat Kleiburg is lang.

De Surinaams-Hindostaanse Phagoe en haar zoon vormen samen met vier andere gezinnen de laatste bewoners van de galerijflat. De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale wil van Kleiburg af en heeft de flat symbolisch voor één euro te koop staan. Door de crisis is er geen geld meer voor een opknapbeurt. Plannen van investeerders blijken vooralsnog onhaalbaar.

Ontevreden over vervangende woonruimte
De afgelopen jaren zijn al 455 gezinnen doorgeplaatst. Maar de achterblijvers zijn ontevreden met de aangeboden woonruimte. Phagoe, bijvoorbeeld, heeft reuma en wil na 26 jaar Kleiburg niet meer op hoogte wonen. "En toch blijft Rochdale met dezelfde flatwoning aankomen. Op de zevende", foetert ze. "Natuurlijk is er daar een lift, maar ik moet dan eerst zestien treden naar beneden lopen."

Haar principes winnen het van de ongemakken, zegt ze. "Het vervelendste is dat de postbode niet durft te komen. We hebben dus geen idee welke rekeningen we moeten betalen. Er komen ook geen kerstkaarten. Nee, wij hebben hier geen kerstgevoel", verzucht ze.

Phagoe laat een brief zien waarin de corporatie dreigt met een kort geding als ze het aangeboden appartement blijft weigeren. "De kosten worden op u verhaald", waarschuwt Rochdale.

Onderste uit de kan
Woordvoerder Nico de Leeuw 'betreurt' de gang van zaken en spreekt van een 'miscommunicatie'. Maar hij wil niet voor alle achterblijvers de hand in eigen boezem steken. "Het is een trend dat mensen het onderste uit de kan willen. Schrijf dáár maar eens iets over. Advocaten zoeken deze mensen doelbewust op en spiegelen hen, geheel onterecht, luchtkastelen voor. Die zaken worden altijd verloren."

Als voorbeeld noemt hij de vierkoppige Ghanese familie Badu. Sinds zestien jaar wonen ze in een driekamerappartement in Kleiburg. Maar ze willen nu toch echt een vijfkamerappartement, legt moeder Boansi in gebroken Engels uit. Ook zij werd onlangs benaderd door een advocaat. Sinds twee jaar zit het merendeel van hun spullen in verhuisdozen - klaar voor de grote dag.

Zoon Ebenezer (17) heeft er genoeg van en wil zo snel mogelijk weg. Douchen met een beker water, toen de cv-ketel het laatst begaf, was tot daar aan toe. "Maar onlangs moest ik de brandweer bellen omdat mijn moeder vastzat in de lift. Die hebben haar bevrijd. Ik wil ook eens een normale Kerst. Al mijn vrienden uit de flat zijn weg. In Ghana is het beter."

Maar zijn moeder staat op haar strepen. Als haar familie komt, wil ze hen ruimte bieden om te blijven slapen, zegt ze. Ook een vierkamerappartement dat haar werd aangeboden, wees ze daarom af. "Als je mij geeft wat ik wil, dan pas verhuis ik."

Meneer Badu verhuist pas als hij een vijfkamerappartement krijgt. ©JEAN-PIERRE JANS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden