Geen kerkdienst meer in het Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis wil vanaf volgend jaar geen kerkdiensten meer aanbieden voor patiënten. Ook zullen de geestelijk verzorgers in het ziekenhuis in de toekomst een 'algemener karakter' hebben.

Volgens woordvoerder Rob van Putten van het ziekenhuis neemt het aantal bezoekers van de diensten af. "Het verschilt per week maar vaak zitten er maar zo'n tien tot vijftien mensen in de dienst, en dan eerder tien dan vijftien." Tot nu toe zijn er nog wekelijks diensten met om en om een katholieke en een protestantse voorganger.

Van Putten vermoedt dat de terugloop van kerkgangers komt doordat ziekenhuisopnames steeds korter duren. En mensen die wel langere tijd in het ziekenhuis liggen, zijn vaak te ziek om naar de diensten kunnen komen.

Op dit moment heeft het Deventer ziekenhuis een vacature voor een geestelijk verzorger. In de plaats van de vertrekkende dominee wil het ziekenhuis iemand met een 'open en dialogische houding naar verschillende godsdiensten en levensovertuigingen'. Of dat weer een dominee zal zijn, kan Van Putten niet zeggen. "De wereld verandert, het is een algemene ontwikkeling dat mensen minder christelijk zijn, daarom zoeken we iemand die breed inzetbaar is." Twee jaar geleden is een humanistisch geestelijk verzorger aangenomen in het ziekenhuis.

De maatregel in Deventer staat niet op zichzelf. Ook in bijvoorbeeld Vlissingen en Emmeloord zijn ziekenhuiskerkdiensten afgeschaft. Volgens Simon Evers, voorzitter van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ), is er evenwel geen sprake van een toename van niet-christelijke geestelijk verzorgers in ziekenhuizen. Wel is onder de leden van de VGVZ hun aandeel toegenomen. De beroepscode van de VGVZ stelt dat een geestelijk verzorger in staat moet zijn om alle patiënten, ongeacht hun achtergrond, hulp te bieden.

Woordvoerder Van Putten benadrukt dat alle patiënten in het Deventer ziekenhuis terecht kunnen bij de 'algemene' geestelijke verzorger. Kerkdiensten kunnen patiënten desgewenst volgen via televisie, radio of internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden