Geen kerel doet Nel na als het gaat om mannenvlees

Nel, van kop-tot-kont-chef

Nel Schellekens

Terra, euro30,-

*****

Zo helemaal aan het eind van 2016 verschijnt het boek waar ik al het hele jaar reikhalzend naar heb uitgekeken. Het boek van de vrouw die vooral mannenvlees klaarmaakt, die het van-kop-tot-kontgegeven tot in het uiterste doorvoert in haar keuken en daarbij ook nog eens de allervrolijkste kok is die we in het land hebben.

Nel Schellekens runde tot Kerst haar restaurant De Gulle Waard in Winterswijk. Ze stopt ermee na 25 jaar, en ze kookte zeker twintig jaar in alle stilte de sterren van de hemel in die verre Achterhoek. Goed nieuws voor mij: het gerucht gaat dat ze voortaan af en toe in Amsterdam achter het fornuis is te vinden.

Geen enkele kerel in dit land doet wat Nel doet. Nel gebruikt alles van het beest. Dus als je bij haar aan tafel komt, eet je tartaar van runderhart, kroketten van testikels en oren en poten in stroop. Ze gebruikt bij voorkeur mannenvlees, zoals zij dat noemt. Simpelweg omdat de mannelijke dieren in ons land als afvalproduct worden gezien; ze geven geen melk, leggen geen eieren en het vlees is anders van smaak.

Deze mannenvleeskok maakt overigens echt niet alleen maar vlees klaar, ze maakt ook bier van paardenbloemen, Oost-Indische kerskappertjes, ze poft peertjes in hooi en maakt haar eigen bouillonpasta. De bouillon van Nel, daar rijd ik met gemak tweehonderd kilometer voor om. Al hoeft dat nu niet meer, want dankzij haar eerste boek 'Nel, van kop-tot-kont-chef' kan ik die zelf thuis namaken.

Het uitgangspunt 'nul procent waste, 100 procent taste' werkt ze tot in de finesses uit. Natuurlijk helpt het dat ze in een landelijke omgeving woont, maar van dit boek leren we in normale-mensentaal dat we weer effe normaal moeten gaan doen met eten. Dat een doorzichtig, waterig kippeborstje niet normaal is en dat alle kunstmatige en industriele smaken overboord gegooid kunnen worden.

Nel praat en praat en praat, schaterlachend en snel, ze draagt haar filosofie het liefst aan de hele wereld uit. Dat het niet bij één boek zal blijven, is nu al duidelijk. Zo staan er nog geen wild- en visrecepten in, maar ze heeft de smaak van het schrijven te pakken en gaat alles opschrijven wat ze weet.

De filosofie van de 'locavoor', zoals ze zichzelf noemt: iemand die om zich heen kijkt en dan alle bruikbare producten uit haar omgeving verwerkt. De ware kok met ballen in ons land is een vrouw en heet Nel Schellekens!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden