’Geen idee wie Ramadan is’
Tariq Ramadan verloor deze week zijn baan als hoogleraar en ’bruggenbouwer’ in Rotterdam. Hoe dicht stond Ramadan bij de Rotterdamse bevolking? „Hij sprak enkel met de elite.”
In de Rotterdamse Afrikaanderwijk is het woensdag markt in de Krugerstraat. Koopman Ali Ahmed, van Pakistaanse afkomst, verkoopt er dameskleding. Dat Tariq Ramadan in Rotterdam als ’bruggenbouwer’ aan het werk was, had hij een tijd geleden al eens gehoord. Ahmed vindt het vreemd dat Ramadan op staande voet is ontslagen.
„Dat hij voor de Iraanse tv werkt, betekent toch niet dat hij mensenrechten schendt? Ik snap wel dat de gemeente niet blij is, maar ze hadden hem een waarschuwing kunnen geven in plaats van hem gelijk weg te sturen. Hij heeft gelijk dat hij een rechtszaak aanspant.”
De marktkoopman die weet wie Tariq Ramadan is, lijkt een uitzondering in de buurt. Ramadan, die geen Nederlands spreekt, was sinds 2007 werkzaam als ’bruggenbouwer’ tussen moslims en niet-moslims in de stad. Maar de gemeente Rotterdam besloot gisteren Ramadan te ontslaan, omdat hij niet meer geloofwaardig is als integratieadviseur. De aanleiding is Ramadans werk als presentator voor de door het zwaar gekritiseerde Iraanse regime gesteunde zender Press TV.
Alle beroering is veel buurtbewoners rond de markt in de Krugerstraat ontgaan. De meeste aangesproken buurtbewoners hebben nog nooit van Ramadan gehoord. Een korte rondvraag leidt vooral tot verwarring over de vastenmaand ramadan die binnenkort begint.
Ook mevrouw Fsoycicek, die met haar dochtertje van twee in de bibliotheek zit te lezen, heeft van de islamoloog nog nooit gehoord. „Sorry, maar ik heb geen idee”, verontschuldigt ze zich. Net als islamitisch slager Fehmi Mete weet ze niets van de debatavonden of de andere activiteiten van de beoogde bruggenbouwer.
Of het nodig is dat de gemeente zo iemand aanstelt? Mete: „Ik weet het niet. Ik ben hier al tien jaar slager, en eigenlijk zijn er nooit echt problemen hier. De mensen gaan hier goed met elkaar om.”
Volgens Karim Khaori (24), verslaggever voor internetmagazine Antenne Rotterdam, was Ramadan geen bruggenbouwer in de havenstad. „Tariq sprak enkel met de elite en met politici. Wat er op straat leeft, dat wist hij niet.” Toch betreurt hij het dat de moslimfilosoof weg moet bij de Erasmus Universiteit, omdat Ramadan een ’geweldig hoogleraar’ is.
Ramadan organiseerde in 2007 en 2008 een kleine zestig bijeenkomsten en activiteiten waar in totaal drieduizend Rotterdammers aan deelnamen. Khaori: „Bij de debatten die ik heb bezocht werd het woord altijd gevoerd door politici, hoogleraren. De gewone burgers die er waren, durfden zich er niet in te mengen.”