Geen huishoudentoeslag, wel extra geld naar de zorg

Het kabinet moet de komende maanden een gat in de begroting voor volgend jaar zien te vullen van 640 miljoen euro. Er komt geen huishoudentoeslag met ingang van 2015, zoals wel was afgesproken in het regeerakkoord.

Het kabinet had zich voorgenomen om de zorg- en huurtoeslag, plus het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen niet meer per individu maar per huishouden te verstrekken. Dat blijkt juridisch zeer ingewikkeld. Als er een nieuw systeem voor de toeslagen komt, moet dat volgens het kabinet uitvoerbaar en fraudebestendig zijn.

De huishoudentoeslag zou op den duur een bezuiniging opleveren van 1,2 miljard euro. Daarvoor wordt een alternatieve dekking gezocht, om te beginnen met de 640 miljoen die voor volgend jaar staat ingeboekt. In de zomer wordt duidelijk hoe dat gaat gebeuren. Dan wordt ook bekend wat het 'toekomstperspectief' is van de toeslagen.

Het kabinet, coalitie en bevriende oppositie (D66, ChristenUnie en SGP) overlegden gisteren opnieuw uitvoerig over extra budget voor de zorg. Bij het sluiten van de krant was er nog geen overeenstemming. Een akkoord lag wel in lijn der verwachting.

De wens om extra geld vrij te maken wordt voor de langdurige zorg 'breed gevoeld', zei PvdA-leider Diederik Samsom.

Twistpunt tijdens de onderhandelingen was of dat geld elk jaar beschikbaar komt, of alleen in 2015 en wellicht 2016. Ook was onduidelijk of het kabinet 250 of 200 miljoen euro ter beschikking heeft. Het geld zou moeten gaan naar dagbesteding, verpleeghuizen en mogelijk ook jeugdzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden