Geen hostie, wel gebed na euthanasie in Liempde

Kerkbestuur: 'Weigerpastoor' mag geen eigen rechter spelen

Het leek onmogelijk. Maar wie in het Brabantse Liempde overlijdt door euthanasie kan tóch rooms- katholiek worden begraven. Het kerkbestuur heeft daarvoor een manier gevonden, 'na uitvoerig overleg' met de pastoor en het bisdom Den Bosch.

Afgelopen augustus ontstond grote commotie toen pastoor Norbert van der Sluis weigerde de uitvaart te verzorgen van een man die had gekozen voor euthanasie. De 'weigerpastoor' stelde zijn kerk ook niet ter beschikking aan een collega. De familie van de dorpsgenoot moest daarom voor de uitvaart uitwijken naar een naburige gemeente.

Om in de toekomst dergelijke pijnlijke situaties te voorkomen, mag de pastoor geen eigen rechter meer spelen. Hij moet, zo is besloten na intensief vergaderen, éérst het kerkbestuur raadplegen. "We gaan ervan uit dat hij ons advies ter harte neemt", zegt vice-voorzitter Jo Custers.

Met de pastoor is afgesproken dat hij in voorkomende gevallen 'de koninklijke weg' bewandelt. In de praktijk betekent dat: wel begraven maar geen plechtige eucharistieviering. Custers denkt aan een gebed- en woorddienst, waarbij geen hosties worden uitgereikt.

Een mensenleven is een geschenk uit Gods hand dat je niet eigenhandig mag beëindigen, vindt pastoor Van der Sluis, die bekend staat als recht in de leer. Wie dat toch doet, verdient volgens hem geen kerkelijke uitvaart.

Punt is dat pastoors in de praktijk zelden vragen hoe iemand aan zijn einde is gekomen, zegt Custers. "Niet zozeer de opvattingen van de parochianen zijn veranderd, als wel die van de kerkleiding", valt hem op. In het bisdom Den Bosch worden de teugels onder leiding van onder anderen hulpbisschop Rob Mutsaerts de afgelopen tijd flink aangehaald. "Daardoor verschillen de ideeën van gewone gelovigen en de kerkleiding steeds meer."

Mutsaerts zegt desgevraagd niets te voelen voor de Liempdse variant. "Een kerkelijke uitvaart is een kerkelijke uitvaart, hoe je die ook noemt. En dat kan dus niet." Wel vindt ook hij dat er met euthanasiegevallen 'genuanceerd' moet worden omgegaan. "We kunnen niet meewerken als iemand van tevoren zijn euthasiedatum aankondigt en daarom alvast een afspraak voor een uitvaartdienst wil maken. Maar als iemand al dood is, ligt het misschien net weer iets anders."

Twee van de zes Liempdse kerkbestuurders stapten op naar aanleiding van de affaire. Drie van de 115 vrijwilligers vertrokken en naar schatting 10 procent van de kerkgangers weigert nog langer een mis te bezoeken waarin pastoor Van der Sluis voorgaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden