Geen hond schiet iets op met nieuw plan fokkers

Veel rashonden zijn mismaakt en leven met pijn. De hondenfokkers beloven daar een eind aan te maken, maar hun plan 'Fairfok' doet dat niet, aldus bioloog Frans Wassenberg.

FRANK WASSENBERGBIOLOOG en SENIOR BELEIDSMEDEWERKER BIJ DE KONINGIN SOPHIA-VEREENIGING TOT BESCHERMING VAN DIEREN

Rashondenfokkers beloven dat ze vanaf 2024 geen honden meer fokken met pijn of ziektes die het gevolg zijn van hun extreme uiterlijk. Dat staat in een plan van aanpak, dat zij onlangs aanboden aan staatssecretaris Dijksma. Van concrete maatregelen is echter geen sprake in dit 'Fairfok'-plan. Wel voorkomen de fokkers hiermee dat de overheid met dwingende regels komt die daadwerkelijk een einde maken aan het fokken van zieke honden.

Alle honden stammen af van de wolf. Maar een chihuahua, een poedel en een Deense dog lijken in niets meer op hun verre voorouder. De oorzaak daarvan is een fokbeleid dat al tientallen generaties eenzijdig is gericht op uiterlijke kenmerken van honden. Die uiterlijkheden zijn tot in detail vastgelegd in internationale rasstandaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de lengte van de snuit, de schedelvorm, de staartdracht en lichaamsgrootte. Om aan de rasstandaard te voldoen, wordt er gefokt met de dieren die deze kenmerken in extreme mate bezitten. Dat heeft geleid tot een waar rariteitenkabinet: honden met uitpuilende ogen, afgeplatte snuiten, kleine schedeltjes.

undefined

Te kleine schedel

Deze extreme uiterlijkheden zorgen voor ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen. Zo geeft de kleine bolle schedel van de Cavalier King Charles-spaniël weliswaar een aandoenlijk uiterlijk, maar tegelijk is die schedel zo klein dat de hersenen er niet goed meer in passen. Hierdoor lijden de dieren aan ernstige pijn- en epileptische aanvallen en hebben ze zware hoofdpijn. De chihuahua is zó klein, dat het dier zijn lichaam moeilijk op temperatuur houdt en snel onderkoelt. De Deense dog is daarentegen een reus, die door zijn grootte gewrichtsklachten heeft. Met hun platte snuit hebben buldogs moeite met ademen, eten en drinken. Hun bouw maakt het onmogelijk zich op natuurlijke wijze voort te planten.

Veel rashonden zijn mismaakt en leven een leven met pijn en ongemak. Om daar een einde aan te maken, gelden sinds juli van dit jaar nieuwe regels voor het fokken van dieren. Daarin staat dat fokkers voor zover mogelijk moeten voorkomen dat de gezondheid van de dieren wordt benadeeld. Er lijkt hier sprake van een verbod op doorfokken, maar die drie woordjes 'voor zover mogelijk' ontnemen elke betekenis aan de regeling. Het is symboolwetgeving. Zieke dieren worden nog steeds gefokt, omdat hun ziekmakende uiterlijke kenmerken nou eenmaal bij het ras horen. Een Engelse buldog zonder platte snuit is geen Engelse buldog zoals de rasstandaard hem voorschrijft. Wie zo'n dier fokt, ontvangt geen stamboom. En dat wordt gevoeld in de portemonnee.

Met 'Fairfok' beloven fokkers dat de gezondheidsproblemen na 2024 verleden tijd zijn. Tegelijk houden ze vast aan de zuiverheid van 'hun' hondenrassen, inclusief inteelt en de bijbehorende raskenmerken die het dierenwelzijn aantasten. Echte maatregelen willen fokkers niet nemen, zoals het versoepelen van de voorschriften waaraan een ras moet voldoen. Ook blijft het uit den boze om te kruisen met honden van buiten het ras, om erfelijke ziektes die het gevolg zijn van inteelt tegen te gaan. Wél zijn fokkers bereid er over na te denken. De boodschap in het plan van aanpak: de fokkers zullen een nieuw plan van aanpak opstellen.

Ondertussen schiet geen hond iets op met alle vage beloftes en toezeggingen van de fokkers. Wel hebben ze politiek Den Haag in slaap weten te sussen. In elk geval tot 2024, wanneer zal blijken dat de problemen van de rashond niet zijn opgelost.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden