Geen harde vangstquota horsmakreel

Een school horsmakrelen. Het eind van deze vissoort lijkt in zicht. foto © eduardo sorensen/oceana

De overbevissing van de horsmakreel in de Stille Oceaan gaat voorlopig door. Twintig visserijlanden die de afgelopen week in Santiago, Chili, bijeenkwamen om beschermende maatregelen af te spreken, konden geen sluitende afspraken maken over beperking van de horsmakreelvangst.

Volgens onderzoekers zou er dit jaar niet meer dan 390.000 ton horsmakreel mogen worden gevangen om de vis nog een reële kans op overleven te geven. Maar het ziet ernaar uit dat er zeker 500.000 ton zal worden weggevist.

Aziatische, Europese en Latijns-Amerikaanse landen kwamen weliswaar overeen de vangsten in 2012 te beperken tot in totaal 300.000 ton (40 procent van de vangst in 2010), maar Peru behield zich het recht om daarbovenop nog eens 120.000 ton horsmakreel extra te mogen vissen in zijn territoriale wateren.

Bovendien zal Chili zich zeer waarschijnlijk niet kunnen houden aan de voorgestelde limiet omdat 's lands regering en industrie al veel hogere quota zijn overeengekomen. En niemand weet wat Ecuador gaat doen. Dit land, dat in 2011 bijna 70.000 ton horsmakreel aan land bracht, nam niet deel aan de onderhandelingen in Santiago.

Het ICIJ, een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten, deed in samenwerking met Trouw onderzoek in acht landen naar de visserij op horsmakreel in de zuidelijke Stille Oceaan. Zij wijten de dreigende ondergang van deze vis aan ongecontroleerde visvangst, gevoed door onder meer hebzucht. Naar aanleiding van het ICIJ-onderzoek staat er in de Tweede Kamer voor volgende week een debat op de agenda over overbevissing in de Stille Oceaan.

Een van de hoofdrolspelers in de horsmakreelvisserij is de in Nederland gevestigde Pelagic Freezer-trawler Association PFA, waarin negen Europese bedrijven met 25 vaartuigen samenwerken. Zes PFA-trawlers visten tot voor kort in de Stille Oceaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden