Geen guerrillastrijder, meer een denker en politiek strateeg

MAJDA OUHAJJI

Hij zat twee jaar in de cel wegens betrokkenheid bij de Colombiaanse guerrillabeweging M19. Maar zelf zou hij geen geweld hebben gebruikt. De 51-jarige Gustavo Francisco Petro Urrego werd afgelopen zondag verkozen tot burgemeester van Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Dat maakt de oud-guerrillastrijder na de president de machtigste man in het land.

Gustavo Petro werd op 19 april 1960 geboren. Hij was een uitmuntende leerling die tijdens zijn studententijd de studentenkrant 'Carta al Pueblo' (Brief aan het Volk) oprichtte. Hij studeerde economie aan de prestigieuze privé-universiteit Externado in Bogotá en heeft daarnaast ook nog in Spanje gestudeerd.

Toen hij 17 was besloot hij lid te worden van de Movimiento 19 de Abril, de M19. Dat was een guerrillabeweging, genoemd naar 19 april 1970, de dag dat de conservatieve Misael Pastrana volgens de beweging de presidentsverkiezingen had gestolen. De conservatieven zouden verkiezingsfraude hebben gepleegd. De M19 had een andere achtergrond dan het bekendere en gewelddadigere Farc. Voor het grootste gedeelte bestond deze groepering uit intellectuelen die afkomstig waren uit de middenstand.

De beweging kreeg bekendheid doordat ze in juni 1974 het zwaard van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar stal uit een museum in Bogotá. In 1980 hield de groep zestig mensen gegijzeld in de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Colombia. Maar het dieptepunt van de guerrillabeweging kwam in 1985. Het Hooggerechtshof in Bogotá werd bestormd, met als doel het 'berechten' van de toenmalige president. Het werd een bloedbad waarbij meer dan honderd mensen omkwamen, onder wie elf rechters en alle 35 rebellen.

Bij dat dieptepunt was Petro in ieder geval niet betrokken. In hoeverre hij met andere acties te maken had, is niet bekend. De nieuw gekozen burgemeester zou geen strijder zijn geweest, maar meer een denker en politiek strateeg. In 1981 werd hij ombudsman in de stad Zipaquirá, zestig kilometer ten noorden van de hoofdstad, en daarna had hij enkele politieke functies. In 1985 werd hij echter gearresteerd vanwege zijn banden met de M19. Hij zou tot een bekentenis zijn gemarteld, waarna hij voor twee jaar achter de tralies verdween. Na zijn vrijlating keerde hij gewoon terug naar de rebellen. Hij legde vervolgens de basis voor het vredesproces van de beweging met de regering, dat in 1991 werd afgesloten met een akkoord. De rebellen leverden hun wapens in, gaven het gestolen zwaard terug en Petro ging de politiek in.

Samen met oud-leden van de M19 richtte Petro een politieke partij op: Democratische Alliantie. In 2002 werd hij lid van de Kamer van Afgevaardigden en in 2006 werd hij verkozen tot senator. Hij deed vorig jaar ook nog een gooi naar het presidentschap, maar eindigde als vierde.

Afgelopen weekend werd hij met 32 procent van de stemmen gekozen tot burgemeester van Bogotá. Tijdens zijn campagne legde hij vooral het accent op het bestrijden van corruptie, omdat zijn voorganger daarvoor in de gevangenis zit. Hij had al eens eerder een poging gedaan om burgemeester te worden. De winnaar van toen, Enrique Penalosa, werd nu tweede met 25 procent van de stemmen. Op 1 januari 2012 begint Petro's vierjarige periode als burgemeester van de stad met acht miljoen inwoners. Die functie is in het verleden een opstapje gebleken naar het presidentschap.

in het nieuws...
.....omdat hij zondag verkozen is tot burgemeester van Bogotá.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden