Geen grote winnaar in derde tv-debat

Obama en McCain voor hun laatste debat. (AP) Beeld
Obama en McCain voor hun laatste debat. (AP)

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain probeerde in het laatste tv-debat de Democraat Barack Obama in de verdediging te drukken. Die liet zich niet van zijn stuk brengen en vocht terug.

De twee presidentskandidaten zaten tijdens hun derde en laatste tv-debat dicht bij elkaar, achter een tafel. Volgens de experts zou die nabijheid ervoor zorgen dat de twee niet snel de confrontatie opzochten. Toch weerhield de opstelling McCain er niet van Obama in zijn gezicht te vertellen: "Jij vertelde het Amerikaanse volk niet de waarheid" over hoe de campagne gefinancierd wordt.

Obama verblikte niet en even later haalde hij uit naar zijn tegenstander: "Honderd procent, John, van jouw advertenties zijn negatief." De Republikein riep direct: "Dat is niet waar." Maar Obama ging daar meteen overheen: "Het is wel waar."

McCain zocht voortdurend de aanval op. Een andere keus had de senator voor Arizona niet. Hij moet met een kleine drie weken voordat de kiezers naar de stembus gaan nog een miraculeuze heropstanding in deze presidentiële race maken. Hij probeerde daarom bij de kiezer twijfel te zaaien over Obama's karakter, over zijn standpunten over abortus en belastingen en over zijn regeringsfilosofie.

Voor die twee laatste punten verwees McCain steeds naar een man die hij aanduidde als Joe de Loodgieter. Die man heet in werkelijkheid Joe Wurzelbacher en is een loodgieter in Ohio. Wurzelbacher vroeg Obama onlangs op het campagnepad waarom die zijn belastingen wil verhogen, alleen maar omdat Joe dankzij zijn bedrijf iets te veel verdient.

"Ik wil u niet straffen voor uw succes", zo antwoordde Obama. "Maar ik denk dat als we [dankzij hogere belastingen voor de rijkeren] de welvaart delen, dat goed is voor iedereen." Volgens McCain liet dat zien dat Obama een 'klassenoorlog' wil ontketenen. "Waarom zou je iemands belastingen willen verhogen, nu we zo'n slechte tijd doormaken."

Hij kenschetste Obama als een traditioneel links politicus, die de rol van de overheid wil vergroten en geld van mensen af wil pakken om meer uit te kunnen geven. Hijzelf was tegen welvaartverdeling of nivellering. Hij wilde 'Joe de Loodgieter' zoveel mogelijk van zijn eigen geld laten behouden, zodat Joe en niet Obama kon besluiten met wie of wat hij dat wilde delen.

Obama reageerde rustig en probeerde McCain opnieuw te koppelen aan de politiek van zittend president George W. Bush, die volgens hem verantwoordelijk is voor de huidige financiële crisis. McCain had zijn antwoord klaar: "Senator Obama, ik ben niet president Bush. Als u een verkiezingsstrijd tegen president Bush wil voeren, dan had u zich vier jaar geleden kandidaat moeten stellen." Obama hield stug vol dat McCain en Bush op economisch gebied bijna dezelfde lijn volgen.

De twee hadden een verhitte discussie over wie nu het meest met modder gooit in de campagne. Daarbij probeerde Obama herhaaldelijk te benadrukken dat hij eigenlijk alleen maar over thema's zoals de grote economische problemen van de VS wil praten. Alle twee lichtten zij hun recente voorstellen toe om de senioren, werklozen en huisbezitters te helpen, die in financiële nood zijn gekomen.

Obama ontweek de vragen welke eerdere voorstellen hij terugneemt nu Amerika op een diepe crisis lijkt af te koersen en of de Republikeinse vice-presidentskandidate Sarah Palin wel geschikt voor het Witte Huis is. John McCain prees zijn running mate aan als een hervormer.

Het is zeer de vraag of het derde debat McCain terug in een kansrijke positie brengt. Volgens nogal wat experts was het voor Obama al genoeg dat hij zich goed staande hield en geen fouten maakte. In een snel kiezersonderzoek van Internettijdschrift Politico vond 49 procent van de deelnemers dat Obama het debat won, tegen 46 procent voor McCain.

Goed nieuws voor McCain was dat hij volgens onafhankelijke kiezers duidelijk de winnaar was. De helft van hen wees hem als winnaar aan, tegen maar 36 procent Obama. Een onderzoek van nieuwzender CNN wees Obama als winnaar aan, met 58 tegen 31 procent.

Wilt u het debat zelf zien? Op BBC staat de complete video.
Hieronder een filmpje van Obama die converseert met Joe de Loodgieter.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden