Geen grootse feesten, wel een verzopen tent

Voetbalcampings in Polen moeten nog flink improviseren om het leuk te maken

NIELS POSTHUMUS | GDANSK

Rubén Diaz heeft niet bepaald een goede nacht gehad. Hij zit met zijn vier Spaanse vrienden onder een parasol op het Gdansk Football Camp, vlak achter de officiële fanzone. Ze zitten zondag om twee uur 's middags aan hun derde biertje. "Het heeft vannacht hard geregend", verklaart hij zijn vermoeide uiterlijk. "Onze tent stond blank."

Het is twee dagen na de opening van het kampeerterrein inderdaad nog veel improviseren, geeft organisator Adela Skrok toe. Ze wijst op de ruim duizend tweepersoons koepeltentjes die tegen een achtergrond van vervallen industrie strak in het gelid staan opgesteld. "We dachten dat de grond hier vlak was, maar een paar tenten bleken toch in een kuil te staan."

Als een geluk bij een ongeluk zijn enkele honderden tentjes nog leeg en konden de natte fans met hun spullen snel worden verplaatst. Vandaag schijnt bovendien de zon en zijn hun spullen dus snel weer droog. "Het is vervelend", zegt Skrok, "maar voor ons is het ook de eerste keer dat wij zoiets organiseren in Polen. Het is tot nu toe steeds anticiperen op nieuwe probleempjes geweest."

Belangrijker is volgens Diaz dan ook dat het nog zo rustig is op de camping. "Wij hadden verwacht dat het hier één groot feest zou zijn met alle denkbare nationaliteiten. Maar voor feest moet je naar de fanzone." En het aantal nationaliteiten op de camping is vooralsnog beperkt: vooral Spanjaarden, Italianen en Ieren.

Het is echter de bedoeling dat dit snel verandert, verzekert Skrok. "In de partytent op de camping gaan we elke avond afterparty's organiseren. Die starten rond middernacht, als de fanzone sluit." Gisteravond, na de wedstrijd Spanje-Italië, was de aftrap. "Dit terrein is een oude scheepswerf", zegt Skrok. "Van overlast is niet snel sprake." En overdag zijn quads te huur en valt er te paintballen.

Toch zul je Shamir Sidhu uit Noord-Londen niet snel op de camping vinden. Hij blijft liever in zijn hostel verderop. Afgelopen nacht heeft hij er wel twee vrienden opgepikt. "Die dachten: het is goedkoop. Maar als je tent lekt, is 20 euro toch nog best veel geld."

In een hostel is het volgens Sidhu bovendien minstens zo gezellig. "Ook hier komt iedereen voor het voetbal." De Brit reist met vijf vrienden tien dagen van stadion naar stadion. Ze doen dat vaker. "Het leuke van een reis tijdens een EK of WK is dat je vaak in landen komt die niet gewend zijn aan zoveel toeristen", zegt hij. "Dat maakt het allemaal net iets spontaner."

In het hostel verblijven veel verschillende nationaliteiten. Sidhu is daar blij mee. "Dat is het mooiste van een EK", zegt hij. "Dat je samenkomt met mensen uit alle plekken van Europa. Je gaat 's avonds met z'n allen uit en praat de volgende dag met elkaar over de komende wedstrijd en over de leuke Poolse vrouwen die je een avond eerder hebt ontmoet." Zijn adem is tegen het middaguur nog altijd doordrenkt van alcohol. "Alle vooroordelen over elkaar moeten dus wel verdwijnen."

Op de camping gooien Diaz en zijn Spaanse vrienden ondertussen hun lege bierglazen in de prullenbak. Ze zetten koers richting het stadion. Hun natte slaapzakken wapperen loom aan een waslijn in de zon. Een zorg voor na de afterparty. Als daar wat mensen op afkomen tenminste.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden