Geen groepering in de VS is zo religieus als de Afro-Amerikanen

Volgens nieuw onderzoek blinken zwarten uit in religiositeit. Kerkelijk horen ze vooral bij zwarte kerken. En zelfs de buitenkerkelijke African Americans zijn nog ongelooflijk gelovig.

Als godsdienstigheid een wedstrijd was, dan waren zwarte Amerikanen de onbetwiste winnaars. Ze laten volgens het jongste rapport van onderzoeksinstituut Pew alle andere etnische groeperingen in religieus opzicht ver achter zich.

Het rapport ’Een religieus portret van Afro-Amerikanen’ van Pew Forum on Religion and Public Life richt zich op uitingen van godsdienstigheid.

De Afro-Amerikanen bidden vaker dan anderen en ze bezoeken veel vaker religieuze bijeenkomsten.

Zwart Amerika rekent zichzelf in overgrote meerderheid (87 procent) tot een religieuze stroming. Daar waar iets meer dan de helft van de Amerikanen religie aanmerkt als ’zeer belangrijk’, geldt dat voor vier op de vijf zwarten. Dezelfde getalsverhoudingen gelden voor ’dagelijks bidden’.

Zeven op de tien Amerikanen geloven rotsvast in God, tegen negen op de tien zwarten. Het geloof in engelen en demonen is onder zwarten wijder verbreid dan onder de Amerikanen in doorsnee.

De kerken in de Verenigde Staten hebben, zo valt te lezen in het rapport, ieder een kleur. Zwarten horen voor 59 procent tot traditioneel zwarte kerken. De van oudsher witte protestantse kerken scoren laag (vier procent), de rk kerk doet het nauwelijks beter met vijf procent.

Opmerkelijk is de betekenis die godsdienst voor buitenkerkelijke zwarten heeft. Voor driekwart van hen speelt godsdienst minstens een ’vrij belangrijke rol’; 45 procent antwoordt zelfs dat geloof ’heel belangrijk’ voor hen is.

Voor de gewone buitenkerkelijke Amerikaan ligt dat percentage op slechts zestien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden